Pääkirjoitus: Venäjän kanssa on oltava samaan aikaan luja ja ystävällinen

Pekka Lakka

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli maanantaina kovassa paikassa tavatessaan venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin. Venäjän ja EU:n suhteita on kuvattu aiheellisesti hyisiksi. Lisää jäätä suhteisiin toi EU:n edustajan Josep Borrellin surkeasti sujunut tapaaminen Lavrovin kanssa.

Venäjää vihastuttaa se, että länsimaat ja EU ovat tuominneet jyrkästi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun. Navalnyin myrkyttämistä on seurannut kiinniotto ja sittemmin vankeus. Kun länsi heristelee sormeaan, Venäjä laittaa kätensä nyrkkiin. Sen mukaan muilla valtioilla ei ole oikeutta sotkeutua maan sisäisiin asioihin.

Ulkoministerien tapaamisen yhteydessä järjestetyissä tiedotustilaisuuksissa Lavrov kiitteli Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Lavrov piikitteli EU:ta, mutta kehui myös Venäjän ja joidenkin eurooppalaisten valtioiden suhteita. Tämä meni käsikirjoituksen mukaan. Venäjälle epäyhtenäinen EU on tärkeä tavoite.

Haavisto otti peruskohteliaisuuksien jälkeen esille Navalnyin. Haavisto muistutti, että Suomi kuuluu Euroopan unioniin. Tällä hän perusteli sitä, että Navalnyistä on keskusteltava, koska se on koko EU:n tahto. Haavisto perusteli, että EU:n Venäjää kohtaan asettamat pakotteet ovat seurausta Krimin miehityksestä ja Navalnyin kohtelusta.

Haaviston mukaan ulkoministerit eivät maanantainakaan olleet asioista samaa mieltä. Avoimelle keskustelulle Haavisto antoi tunnustusta.

Tapaamiseen tiivistyy hyvin Suomen ja koko Euroopan Venäjä-suhde. On tärkeää ylläpitää keskustelua ja olla sopivan kohtelias. Samaan aikaan on oltava luja. Jos Venäjä toimii kansainvälisten lakien ja periaatteiden vastaisesti, ei vaikeneminen ole vaihtoehto.

Haavisto tuntui onnistuneen tapaamisessa huomattavasti Borrellia paremmin. Se on hyvä asia Suomen kannalta. Lopputulos tyydyttää myös Venäjää, joka haluaa pöydän toiselle puolelle yksittäisen valtion EU:n sijaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka