Pääkirjoitus: Liian harva yhtiö etsii täällä kasvua

Timo Laitakari

Suur-Savon Sähkön omistama Lumme Energia ostaa Lapissa ja Kainuussa toimivan Loiste Sähkönmyynnin. Etelä-Savon mittakaavassa kyse on merkittävästä yrityskaupasta.

Kauppahintaa ei kerrota, mutta asiakasmäärällä mitattuna Loiste on Lummetta isompi yhtiö.

Suur-Savon Sähkölle kyse oli strategisen luokan siirrosta. Perinteisten energiayhtiöiden kannalta sähkönmyynti on muuttunut vuosien saatossa muusta bisneksestä irralliseksi osaksi. Kun kilpailu on vapaata, sidokset paikallisiin yhtiöihin ja paikalliseen tuotantoon ovat hävinneet. Hinta ratkaisee.

Pärjääminen sähkönmyynnissä edellyttää isoa volyymiä. Käytännössä Suur-Savon Sähkö -konsernin vaihtoehdot ovatkin lähinnä kasvaa tai luopua koko bisneksestä.

Maakunnassa Suur-Savon Sähkön asiakkaat varmasti miettivät, mitä tämä tarkoittaa heille. Aika näyttää, miten Lumme Energia markkinoilla pärjää. Lähtökohtaisesti kasvun ja uusien voittomahdollisuuksien etsimisen pitäisi kuitenkin hyödyttää myös koko konsernin asiakkaita. Koko maakuntaakin, jos laajemmin ajatellaan.

Myös riskejä kauppaan tietysti liittyy. Kukaan ei tiedä, miten toimiala lopulta kehittyy ja riittävätkö Lumme Energian rahkeet. Nyt tehty kauppa tuskin jää alan viimeiseksi eli alan keskittyminen jatkuu.

Kun yhtiön johto etsii kasvua markkinoilta, samaan aikaan myös omistajien pitäisi katsoa eteenpäin ja miettiä, miten haluavat yhtiötä kehittää. Suur-Savon Sähkön omistus betonoitiin aikoinaan lunastuspykälillä, säätiöinnillä ja äänivaltaleikkureilla. Mikkelin kaupungin suunnittelemat energiaomistustensa järjestelyt toivat näkyviin sen, ettei tilanne tässä ole ihan ongelmaton.

Jos nurkanvaltaajien suojaksi aikanaan rakennellut suojamuurit estävät järkevän kehityksen, ne toimivat vastoin tarkoitustaan.

Kommentoi