Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Norpat ja kalastajat mahtuvat Saimaalle

Määräaikaista asetusta saimaannorpan suojelemiseksi annetuista kalastusrajoituksista uudistetaan. Nykyisen asetuksen voimassaolo päättyy 14.4.

Tälläkin kertaa on vahvoja näkemyseroja erityisesti siitä, pitäisikö kalastusrajoitus ulottaa heinäkuulle.

Olin mukana maa- ja metsätalousministeriön asettamassa työryhmässä, jonka tehtävänä oli arvioida tehtyjen kalastusrajoitustoimien riittävyyttä ja vaikutuksia saimaannorpan suojelutavoitteiden toteutumiseen sekä laatia ehdotuksia kalastussäännösten kehittämiseksi.

Työryhmä ei löytänyt heinäkuun rajoitusten tarpeellisuudesta yhteistä näkemystä. Sen sijaan ryhmä laati seikkaperäisen arvioinnin heinäkuun kalastusrajoitusten vaikutuksista.

Työryhmä selvitti sekä norppakannan että kalanpyydyskuolleisuuden kehittymistä viime vuosina.

Norppakannan vuosittaiseksi kasvutavoitteeksi on saimaannorpan nykyisessä, tämän vuoden loppuun ulottuvassa suojelustrategiassa asetettu 3–4 prosenttia.

Kalastuksen rajoittamisen ja norpan suojelun tavoitteiden on oltava oikeassa suhteessa.

Välitavoite, 400 norpan kanta, saavutettiin etuajassa jo vuonna 2019. Vuosina 2015–2020 kannan keskimääräinen kasvu oli 5,6 prosenttia.

Tämän vuoden aikana valmistellaan uusi suojelustrategia vuosille 2022–2026. Siinä määrittellään tavoite kannan keskimääräiseksi kasvunopeudeksi. Kasvunopeus arvioidaan viiden vuoden jaksoina sattuman ja luontaisen vaihtelun vaikutusten vähentämiseksi.

Kalastusrajoitukset ovat toimineet toivotusti. Norppien kalanpyydyskuolleisuus on vuosina 2016–2020 laskenut tasaisesti.

Saimaannorpan suojelun myönteinen merkitys tunnustetaan laajasti. Norpasta on muodostunut Saimaalle vahva brändi. Suomi on esittämässä Saimaan norppasaaristoa maailmanperintökohteeksi. Norppa on tulevaisuudessa yksi Saimaan matkailun vetonauloista.

Hyvä lainsäädäntö edellyttää käytettävien sääntelykeinojen olevan oikeassa suhteessa tavoitteisiin. Myös kalastuksen rajoittamisen ja norpan suojelun tavoitteiden on oltava keskenään oikeassa suhteessa.

Heinäkuulle ulottuva kalastusrajoitus kohdistuu kalastuksen kannalta kaikkein tärkeimpään ajankohtaan.

Heinäkuussa Saimaalla arvioidaan olevan noin 11 400 kalastajaa. Vapaa-ajankalastuksen saalis käytetään pääosin omassa taloudessa. Kalaa pyydetään pääosin juuri silloin kun mökeillä ollaan, heinäkuussa.

Etelä-Savon maakuntaliitto puolsi lausunnossaan maa- ja metsätalousministeriön esittämää, huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun ulottuvaa verkkokalastuskieltoa.

Perusteina ovat norppakannan suotuisa kehitys ja suhteellisen vähäiset heinäkuun verkkokuolemat.

Heinäkuussa järvikalan kysyntä on suurin. Heinäkuussa verkkokalastuksella on suuri merkitys vapaa-ajan asukkaille ja ammattikalastajille.

Keinot kalanpyydyskuolleisuuden rajoittamiseksi muodostavat kokonaisuuden, joista kalastuskielto on yksi.

Julkinen keskustelu on keskittynyt heinäkuuhun, vaikka työryhmä esitti 35 toimenpidettä, joilla saimaannorpan sivusaaliskuolleisuutta kalanpyydyksiin voidaan vähentää. Yksi keskeinen esitys on laajentaa asetukseen perustuvaan rajoitusaluetta 243 neliökilometrillä.

Saimaalle mahtuvat hyvin sekä norpat että kalastajat. Nykyiset rajoitukset ovat toimineet hyvin suojelun ja kalastuksen yhteensovittamisessa.

Oikeasuhteiset rajoitukset ja niistä sopiminen vesialueiden omistajien varmistavat asukkaiden tuen saimaannorpan suojelulle ja norppakannan myönteiselle kehitykselle.

Pentti Mäkinen

maakuntajohtaja

Etelä-Savon maakuntaliitto