Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Liikkumista ei voi rajoittaa kevein perustein

Jos pääkaupunkiseudulle ja Turkuun asetetaan tiukkoja "ulkonaliikkumiskieltoja" tai maskipakkoja, vaikutukset muualla Suomessa olisivat varsin vähäisiä. Lainvalmistelua pitää silti seurata tarkasti joka puolella. Nyt luodaan pohja toimille, jotka voivat joskus kohdistua muuallekin.

Hallituksen torstaina jättämä lakiesitys sisältää kovia yksilönvapauksien rajoituksia. Sellaisia ei voi asettaa ilman huolellista valmistelua ja pitävää lainsäädäntöä. Yksittäisten ihmisten ohella toimet vaikuttavat voimakkaasti myös elinkeinoelämään.

Valmisteltavassa laissa on kyse varautumisessa heikkenevään koronatilanteeseen ja sairaaloiden ylikuormitukseen. Laki ei vielä suoraan tuo rajoituksia, vaan ne otetaan tarvittaessa käyttöön hallituksen asetuksella.

Valmistelun perusteet löytyvät tautitilanteen pahenemisesta, ja ne ovat sinällään pitävät. THL:n tuoreen arvion mukaan pääkaupunkiseudulla jopa 70 000 ihmistä voisi sairastua kesäkuun loppuun mennessä ilman uusia rajoituksia.

THL:n mukaan riskit tulevat nyt erityisesti yksityiselämän kokoontumisista eli esimerkiksi juhlista ja illanistujaisista.

Kansan parissa laki saanee ristiriitaisen vastaanoton. Hallituspuolueissakin kannat vaihtelevat. Tämä on luonnollista, kun vaakakupeissa on kaksi perustavanlaatuista oikeutta eli terveys ja vapaus.

Myös lakiesitys itsessään on kirjoitettu ristiriitoja synnyttäväksi. Ensin asetetaan hyvin tiukka yleiskielto kaikelle liikkumiselle. Sitten luetellaan päälle iso joukko poikkeustapauksia, joissa liikkua kuitenkin voi. Nyt somessa ja lehtien palstoilla ihmetellään, miksi Alkossa käynti on tärkeämpää kuin kirkossa käynti.

Saivartelulla on arvonsa, ja yksityiskohtaiset poikkeuslistat tietysti antavat porsaanreikien etsijöille loputtomat mahdollisuudet. Hallitus taitaa kuitenkin luottaa ihmisten lainkuuliaisuuteen ja arkijärkeen: jos näin järeät toimet otetaan käyttöön, valtaosa ihmisistä ymmärtää pysytellä kotona ja vältellä kontakteja ulkopuolisiin.