Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Laavuista ei saa tulla lääviä

Mikkelin alueella on ilahduttavan monta hienoa kotaa, laavua ja muuta tulistelu- ja viihtymispaikkaa, sekä talvi- että kesäkäyttöiseen virkistelyyn.

Niitä tunnutaan myös käytettävän runsain mitoin. Useimmiten käyttö on asiallista, siistiä, roskaamatonta.

Hankalasti tosin osa käypäläisistä ei hallitse tässä edes etiketin alkeita. Uusimpiin laavuihin lukeutuva Laajalammen laavu on sekin jo ehditty töhriä.

Tuntuu ikävältä, että kun esimerkiksi tätä laavua pidetään polttopuuvarannossa kaupungin voimin, jotkut kävijät katsovat oikeudekseen käyttäytyä laavulla kuin kotonaan: pinnat sotketaan, roskat jätetään muiden korjattaviksi, tyhjät oluttölkit ja eväspakkaukset mukaan lukien.

Jos ihminen jaksaa kuljettaa eväänsä perille, luulisi voimia vielä jotenkin riittävän huomattavasti keventyneiden pakkausten tuomiseen poispäin.

Ongelma ei ole uusi eikä pelkästään mikkeliläinen, vaan isosti valtakunnallinen.

Epäsiisteilyyn voivat syyllistyä kaiken ikäiset kansalaiset, joskaan pintojen kirjailuun ja suoranaiseen töhrimiseen taitavat arvoikäiset suomalaiset olla jo liian iäkkäitä.

Kuka löytää ratkaisun näiden kohteiden siistiytymiseksi? Miten osaamme ohjeistaa lajitovereitammekin asialliseen käyttäytymiseen?

Onko apua laajasta ja näkyvästä kampanjoinnista ja opastavista kilvistä, joissa korostetaan vastuullista ulkoilukäyttäytymistä, myös omaa että muiden viihtyisyyttä ajatellen?

Vai tarvitaanko rajoitetut aukioloajat, piikkilanka-aitaus viihtymispaikan ympärille sekä ympärivuorokautinen, aseellinen vartiointi?

Jos siis muut toimet eivät tehoa.

Juhani Viikari

Mikkelissä ulkoileva vierasvaeltaja