Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Löytyykö meiltä tahtoa parantaa Hirvensalmen keskustelua ja ilmapiiriä?

Kirjoituksessani pohdin, millainen päätöksentekokulttuuri kunnassamme on kuluvalla valtuustokaudella vallinnut sekä käyn läpi kuntamme vahvuuksia ja kehityskohteita.

Hirvensalmella on vahva talous. Se luo vakaan pohjan kuntamme kehittämiselle ja itsenäisenä kuntana pysymiselle.

Vapaa-ajan asukkaita on kunnassamme runsaasti ja pääosin he ovat erittäin tyytyväisiä kuntamme palvelutarjontaan.

Puhdasta vesistöä ja kaunista luontoa on runsaasti. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät ja monipuoliset.

Lisäksi kunnassamme toimii monia aktiivisia yhdistyksiä, jotka järjestävät tapahtumia eri ikäisille.

Kunnassamme on paljon puhuttu ryhmien välisestä yhteistyöstä ja keskustelukulttuurin puutteesta. Jokainen vaalipuheissaan ajaa Hirvensalmen parasta.

Kuitenkaan kaikki eivät ole aidosti valmiita yhteistyöhön tai keskusteluun. Onko kunnassamme aitoa tahtoa parantaa nykyistä päätöksentekokulttuurin ilmapiiriä, vai onko parempi vaihtoehto puida asioita julkisuudessa ja siellä mustamaalata joitakin yksittäisiä päättäjiä?

Valtuustokauden aikana en ole aikana kuullut rakentavaa tai kehittävää asiaa kuin alle kouralliselta valtuutettuja. Se ei ole rikastuttavan yhteisön merkki. Luulisi, että myös muilla päättäjillä olisi näkemyksiä kuntamme kehittämiseksi.

Kunnanhallituksen tai lautakuntien kokoukset eivät ole julkisia. Kuitenkin julkisuuteen on annettu vihjailuja häiriökäyttäytymisestä tai kiusaamisesta kokouksissa.

Sitä, mitä kokouksissa suljettujen ovien takana tapahtuu, eivät tiedä muut kuin läsnäolijat.

Olen itse ollut muutamissa kunnanhallituksen kokouksissa läsnä toimiessani kunnanvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Näissä kokouksissa ei ole esiintynyt mitään normaalista kokouskäyttäytymisestä poikkeavaa.

Asiat voivat riidellä ja oma kantaa pitää pystyä perustellusti esittämään, mutta henkilökohtaisuuksiin ei tule mennä.

Yleinen luulo saattaa olla, että kokouksemme olisivat yhtä riitelyä ja riidan haastamista.

Valtuuston kokoukset ovat julkisia. Mikäli emme eläisi nykyistä korona-aikaa, toivottaisin lehteriyleisön lämpimästi tervetulleiksi valtuuston kokouksiin seuraamaan niiden kulkua ja tapahtumia.

Vaalit lähestyvät ja äänestäjiltä toivon tarkkaa pohdintaa, ketä aikoo äänestää. Onko ehdokkaallasi aitoa paloa, tahtoa ja kunnianhimoa kehittää kuntaamme vielä nykyistäkin paremmaksi?

Vaadi konkretiaa, ei pehmeitä vaalilupauksia. Niitä meistä pystyy jokainen luettelemaan.

Antti Heinikainen

kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok.)

Hirvensalmi