Pääkirjoitus: Kuntien hyvien tuloslukujen ei pidä antaa hämätä

Timo Laitakari

Mikkelin kaupungin tulos viime vuodelta oli lopulta 9,45 miljoonaan euroa plussalla ja Pieksämäellä yli 5 miljoonaa euroa. Myös Kangasniemellä, Mäntyharjussa ja Puumalassa kirjattiin yli miljoonan tuloksia. Hirvensalmella ja Juvallakin elettiin tukevasti voiton puolella.

Keskellä kuntatalouden kurimusta yllättävän hyvät luvut tietysti maistuvat. On silti syytä muistaa, että kyse oli tilapäisestä helpotuksesta. Melkein kunnassa kuin kunnassa on toki tehty isompaa ja pienempää säästöohjelmaa. Tilinpäätöksen ihme selittyy silti pitkälti valtion maksamilla ylenpalttisilla koronatuilla.

Esimerkiksi Mikkeli sai koronatukia yhteensä noin 17,6 miljoonaa euroa ja lisäksi harkinnanvaraista valtionosuutta 2,3 miljoonaa. Kaupunki laski, että koronan aiheuttamat menot tai tulojen vähennykset jäivät noin 7 miljoonaa pienemmiksi kun saadut koronatuet olivat. Ilman koronaa kaupungin tulos olisi jäänyt lähelle nollaa.

Kuluvan vuoden tuloksista ei ole lupa odottaa yhtä hyviä – ihan jo siksi, että avokätisten koronatukien aika näyttää olevan ohi. Koronan osalta on myös arvoitus, miten pandemia ja sen rajoituskeinot vaikuttavat yleiseen taloustilanteeseen. Sillä on suora yhteys kuntien verotuloihin.

Pidemmällä tähtäimellä riskiksi muodostuu myös koronan vaikutus sote-menoihin. Kun pandemian vuoksi normaalit perussairaudet ja -vaivat jäävät hoitamatta, syntyy hoitovelkaa, joka odottelee edessä päin.

Mikkelin seudun ja koko Itä-Suomen kuntatalouksissa suurin kysymysmerkki on tällä hetkellä sote-uudistus. Ensinnäkin lait ovat vielä säätämättä, eikä uudistuksen voimaantuloa voi vieläkään pitää varmana. Kaatuminen johtaisi monessa kunnassa katastrofiin. Toisaalta siinäkin on paljon arvailujen varassa, miten kunnat pärjäävät, jos sote todella siirtyy maakunnille ja kuntaveroja leikataan.

Tarkat ajat kunnantaloilla jatkuvat. Iso kysymys on, pystyvätkö Mikkeli ja muut alueen kunnat säästämisen ja sitkuttelun rinnalla luomaan uutta elinvoimaa ja yritteliäisyyttä.

Kommentoi