Pääkirjoitus: Rajoitukset pitää säätää tarkasti – Ja fiksusti voi toimia ilman lakiakin

Timo Laitakari

Koko homma pitää kääntää toisin päin. Se oli perustuslakivaliokunnan viesti hallitukselle. Hallituksen esityksessä kiellettiin ensin kaikki liikkuminen ja sitten kerrottiin pitkä rivi poikkeuksia. Perustuslakivaliokunta näkee asian niin, että asia pitää ratkaista säätämällä tarkasti nimenomaan rajoituksista.

Sanna Marinin (sd.) hallitukselle valiokunnan kielteinen kanta on kova isku. Käytännössä laki liikkumisrajoituksista pitää nyt kirjoittaa uudestaan. Se hidastaa väistämättä lain voimaan tuloa. Jos tautitilanne pahenee nopeasti, yksi järeä ase leviämisen estämiseksi on siis pois laskuista.

Myös hallituksen arvovallalle ja uskottavuudelle lausunto aiheuttaa lommon. Paremmalla lainvalmistelulla hidastus olisi vältetty. Ei Marinin hallitus toki ensimmäinen ole, jonka suunnitelmat törmäävät perustuslakiin.

Yksimielisen lausunnon antanut valiokunta tarttui lakiesityksessä juuri siihen, mikä jo etukäteen herätti suurta ihmetystä. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) kiteytti ongelman hyvin: "Ihmisten on käytännössä mahdotonta ennakoida mikä on kiellettyä ja sallittua, ja mikä on rangaistavaa".

Valiokunnan mäntyharjulainen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) taas muistutti, että epidemiaa kyetään torjumaan kevyemmilläkin keinoilla eli puuttumalla nimenomaan ongelmallisiin yksityisiin kokoontumisiin.

Hallituksen esitys "ulkonaliikkumiskiellosta" on herättänyt paljon keskustelua. Muun muassa lain valvomisesta ja sen vaikeudesta on puhuttu paljon. Entä jos ihmiset eivät lakia noudata?

Sekin on hyvä tiedostaa, että laki on vain yksi tapa vaikuttaa ihmisten toimintaan. Moni ymmärtää toimia fiksusti ilman poliisin valvontaa ja uhkaa rangaistuksesta.

Uusia lakeja odotellessa meillä kaikilla on hyvä tilaisuus toimia vastuullisesti ja järkevästi ihan omilla päätöksillämme. Kun juhlii pääsiäistä omissa pienissä porukoissa ja välttelee tarpeettomia kontakteja, koronan leviäminen vaikeutuu.

Kommentoi