Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Professori Sillanpää vastaa Länsi-Savon uutisointiin

Toimittaja Laitakari jatkaa valitsemallaan linjalla kirjoituksessaan ”Valiokunta päätti, että professorien palkka-asia on Mikkelin kaupungin osalta loppuun käsitelty” (LS 26.3.). Hän toteaa Mikseihin viitaten, että ”Lisäksi maksaja itsekin myönsi, ettei tiennyt, mitä konkreettista Sillanpää palkkansa eteen teki.”

Tästä olisi syytä saada Mikseiltä suora julkinen kannanotto, onko asia tosiaan näin. Toimittaja lainaa tätä yhtä vanhaa, tiettyä tarkoitusperää varten tehtyä kommenttia valikoivasti, tarkoitushakuisesti ja toistuvasti.

Toimittaja näyttää tyystin unohtaneen, että Miksein tämänhetkinen toimitusjohtaja Juha Kauppinen on jälkeenpäin lausunut yllä olevasta täysin eriävästi mm. seuraavaa: ”Sillanpäällä tutkimusmeriitteineen ja verkostoineen on kiistatta ollut arvoa aikoinaan Osaamiskeskusohjelman keulakuvana ja sittemmin EcoSairilan/BEM:n."

Lisäksi Kauppinen yhdessä kaupunginjohtaja Timo Halosen kanssa on kaupungin tiedotteessa todennut seuraavaa:

"Mika Sillanpää on edistänyt aktiivisesti alansa kehitystoimintaa Mikkelin teknologiakeskus Miktech Oy:n (nykyinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy) kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Mikkeli on yhteistyössä Sillanpään kanssa pyrkinyt kaupallistamaan tutkimustuloksia ja hankkimaan uusia yrityskumppanuuksia Mikkeliin. Hän on osallistunut kaupungin kehitystä tukeviin seminaareihin, työryhmiin ja hankkeiden suunnitteluun. Sillanpää on julkisesti edistänyt kaupungin mainekuvaa markkinoimalla Mikkeliä ja EcoSairilaa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Myös Miksein aiempi toimitusjohtaja Vesa Sorasahi on todennut: ”Sillanpään tieteelliset ansiot ja laajat yhteistyöverkostot ovat kiistattomat. (...) Mikkelin elinkeinoelämä on hyötynyt ja hyötyy jatkuvasti tästä osaamisesta. Hän on aktiivisesti osallistunut kaupungin ja muiden toimijoiden järjestämiin tapahtumiin Mikkelin mainekuvan ja mahdollisuuksien edistäjänä. (...) Sillanpää tuki asiantuntemuksellaan yhteistyöverkostoillaan Miktechin toimintaa kaupungin teknologiakeskukselle asettamien tavoitteiden saavuttamisessa (LS 7.10.2020)".

Mika Sillanpää

Professori

Päätoimittaja vastaa Sillanpäälle

Professori Sillanpää todistelee Länsi-Savon uutista tarkoitushakuiseksi. Tässä hän itse unohtaa osan totuudesta.

Ulkopuolisen arvioijan, tilintarkastusyhtiö KPMG:n raportista käy selvästi ilmi, että Sillanpään työpanoksen ja saadun korvauksen suhde oli vähintäänkin vaikeasti todennettava, "sillä hankkeelle ei ole asetettu selkeitä tavoitteita, ja hänen kanssaan solmittuun sopimukseen kirjatut tehtävät on kuvattu ainoastaan ylätasolla."

KPMG nosti esiin esimerkiksi sen, että kaikista Sillanpään tehtävistä ei ole määriteltävissä, liittyvätkö ne Miksein sopimukseen vai johonkin muuhun hankkeeseen. Lisäksi osa tehtävistä – kuten tutkimustoiminnan seuraaminen – oli sen luontoisia, että ne kuuluivat normaaliin professorin työhön, josta hän sai jo suurta kuukausipalkkaa yliopistolta.

KPMG:n raportista selviää, että maksajan edustajat perustelivat maksettua palkkaa myös sitouttamisella ja mainehyödyllä. Kun Sillanpää itse on todistellut saaneensa palkkaa konkreettisista työtehtävistä, on helppo todeta, että maksajan kannalta asia on ilmeisesti näyttänyt hieman toiselta.

Timo Laitakari

päätoimittaja, Länsi-Savo

LUE LISÄÄ: Länsi-Savon uutinen johon Sillapää vastaa: Valiokunta päätti, että professorien palkka-asia on Mikkelin kaupungin osalta loppuun käsitelty (26.3.2021)

Uutinen jossa Miksei kertoo, ettei tiedä, mistä on maksanut: Professori vaatii Miksei Mikkeliltä kahden vuoden palkkaa – Miksei Oy: "Yhtiö ei ole koskaan saanut mitään konkreettista työsuoritusta Sillanpäältä" (3.10.2020)

Uutisen takaa -kirjoitus, jossa vedetään yhteen koko asia: Sylttytehdas professoreiden ekstrapalkkojen takaa löytyi – Palkka juoksi, vaikka Sillanpää piipahti pariksi vuodeksi Amerikkaan (9.10.2020)