Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Säilytetään Mikkelin energiaomistukset

Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti 15.2 kokouksessa, että ”kaupunki jatkaa Suur-Savon Sähkö Oy:n osakkeiden omistusjärjestelyjen selvittämistä”, asiaan palataan toukokuun kaupunginvaltuuston kokouksessa.

SSS:n osakemyynnillä halutaan poistaa kriisikuntakriteereiden mukaisesti, Mikkelin kaupungin noin 33 miljoonan euron taseen alijäämä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kaupungin vuosibudjetti on noin 470 miljoonaa euroa. Tase on varallisuuden ja velan erotus.

Mikkelin kaupungin SSS:n 14 prosentin omistuksen eli noin 10 900 osakkeen tasearvoksi on aikoinaan merkitty 2,3 miljoonaa euroa, joka todellisuudessa on tällä hetkellä noin 70 miljoonaa euroa.

Jos SSS:n omistajien äänioikeutta ja omistuksen myyntiä tulevaisuudessa helpotetaan, voi Mikkelin omistuksen arvo olla 150 miljoonaa euroa.

Jotta Mikkelin SSS-osakkeiden tasearvo voidaan kirjanpitoon korjata, tulee energiaomistus realisoida.

Osa poliittisista päättäjistä on esittänyt, että kaupungin osakkeita myydään sijoitusyhtiölle, joka haluaa omistukselleen mahdollisimman ison tuoton, esimerkiksi nostamalla asiakasmaksuja tai heikentämällä SSS-yhtiön hyvää tasetta korkeakorkoisilla sisäisillä omistajalainoilla.

Toivon että kaupunki selvittää keskusteluissa esittämäni ristikkäiskaupan mahdollisuuden, joka on pienemmässä mittakaavassa SSS-osakkeilla toteutettu.

Tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi Mikkeli ja Savonlinna myyvät toisilleen saman verran SSS-osakkeita, aikaisemmin kauppaa käydyllä hinnalla.

Näin kummankin kaupungin osakeomistus realisoituu taseeseen oikealla arvolla ja Mikkelin alijäämät poistuvat.

Kiire ei ole, Mikkelin 2019–2020 yli 20 miljoonan euron talouden tasapainotustoimenpiteet ja valtion avut ovat jo nyt vähentäneet kaupungin taseen alijäämää noin 10 miljoonaa euroa ja aikaa on vielä kolme vuotta.

Jarno Strengell

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kuntavaaliehdokas (sd.)

Mikkeli