Pääkirjoitus: Joskus tämäkin epidemia päättyy

Timo Laitakari

Koronan kanssa liikkeet ovat nopeita. Reilu viikko sitten puhuttiin Suomen sulkemisesta ja ulkonaliikkumiskiellon valmistelusta. Nyt teemana on Suomen avaaminen ja niin sanottu exit-strategia.

Äkkiseltään meno voi näyttää poukkoilevalta. Itse asiassa kyse on enemmänkin päinvastaisesta. Epidemiatilanteen muutoksiin pitää valmistautua etukäteen. Moni asia edellyttää pitkää valmistelua. Työkalujen pitää olla käyttökunnossa, kun niitä tarvitaan.

Mikkelin kaupunki kertoi keskiviikkona omista koronarajoitusten purustaan. Esimerkiksi lukio ja Otavia palaavat ensi maanantaina lähiopetukseen. Turvallisuusohjeita pitää toki yhä noudattaa ja kasvomaskeja käyttää. Samoin nuorten liikuntaharrastukissa rajoitukset kevenevät.

Myös maan hallitus neuvotteli keskiviikkona rajoitusten vähittäisestä lieventämisestä. Kun koronatartuntojen odotetaan vähenevän, toiveissa on, että iso osa rajoituksista voitaisiin purkaa keskikesään mennessä. Se, millaisia lievennyksiä lopulta milloinkin tulee, on tietenkin avoinna.

Lopulta tautitilanteen kehitys ratkaisee, mitä voidaan tehdä. Tämä koskee sekä paikallisia että valtakunnallisia rajoituksia. Etelä-Savossa voidaan olla iloisia siitä, että rokotekattavuudessa ollaan juuri nyt Suomen ykkösiä.

Pääsiäisen jälkeen koronatilanne näyttää koko maan tasolla rauhoittuneen, mikä lisää optimismia. Keskiviikkona Helsingistäkin kuultiin tilanteen parantuneen lähes kaikilla postinumeroalueilla.

Kovin suuria liikahduksia ei tuoreiden lukujen perusteella voi vielä tehdä, sillä pääsiäisen sotkee tilannetta. Pitkä viikonloppu vähensi testeissä käyntiä, mikä voi poikia yllätyksen.

Yksi vaikea kohta hallitukselle on ravintoloiden avaaminen. Nykypäätöksillä niiden ovet ovat kiinni vielä pari viikkoa, mutta epidemian helpottuessa avaamista on vaikea välttää.

Hallituksella on kovat paineet paitsi pitää korona kurissa, myös tarjota kansalaisille näkymä paremmasta. Toista vuotta jatkunut poikkeusaika koettelee jaksamista joka paikassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka