Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ministeriltä vahva viesti Diakille – Puolella miljoonalla eurolla ei vielä synny kestävää ratkaisua

Diakin hallitus kokoontuu kolmen viikon päästä päättämään, millaisella kampusrakenteella Diakonia-ammattikorkeakoulu tulevaisuudessa jatkaa. Tällä hetkellä se toimii Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa.

Pieksämäellä ja koko Itä-Suomessa päätöstä odotellaan jännittyneenä. Suunnitelmissa on kahden yksikön lopettaminen.

Diakin Pieksämäen yksikkö on tärkeä työvoiman kouluttaja paitsi evankelisluterilaiselle kirkolle myös alueen sosiaali- ja terveydenhuollolle ylipäänsä. Koulutuspaikkojen menetys vaikeuttaisi ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta. Vanhenevassa Itä-Suomessa se on muutoinkin riittävän hankalaa.

Lakkautuspelko on vauhdittanut Pieksämäellä vanhus- ja vammaistyön osaamiskeskuksen kehittämistä. Tavoitteena olisi parantaa Diakin kampuksen vaikuttavuutta ja lisätä volyymiä niin, että se palvelisi vielä paremmin koko Itä-Suomea. Mukana kehitystyössä ovat olleet muun muassa Vaalijalan kuntayhtymä, maakuntaliitto ja Pieksämäen kaupunki. Samaan kokonaisuuteen liittyy myös Vaalijalan Diakille tarjoama vierailuprofessuuri.

Diakille päätös kampuksista on vaikea. Tiukka taloustilanne ja ministeriön tulosohjaus pakottavat toisaalta etsimään säästöjä ja tehokkuutta, toisaalta pitämään huolta opintojen vetovoimaisuudesta. Kampusverkon tiivistäminen juontuu juuri näihin perusteisiin.

Kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) viime viikolla lupasi osaamiskeskukselle puoli miljoonaa euroa, mukana tuli Diakin johdolle vahva viesti siitä, että hallitus – ja puolueista ainakin keskusta – toivoo opetuksen Pieksämäellä jatkuvan.

Täytyy toivoa, että Diak löytää osaamiskeskuksen kautta tai muutoin toimintamallin, joka pitkällä aikavälillä turvaa sen toiminnan jatkumisen Itä-Suomessa – ministerin vaihdosten jälkeenkin ja myös seuraavien hallitusten aikana.

Puoli miljoonaa euroa on mukava summa kehitystyöhön. Pidemmän aikavälin talous- tai vetovoimahaasteita se ei ratkaise.