Mielipide | Sähkösavukkeiden hyödyistä tupakoinnin lopettamisessa on myönteisiä tuloksia

Länsi-Savo kertoi 19.4. Journal of the American Medical Association -yhdistyksen julkaisemasta tutkimuksesta, jonka mukaan sähkötupakkaan siirtyminen ei auta osaa käyttäjistä lopettamaan tupakointia.

Tämä on johtanut kaksoiskäyttöön eli perinteisten savukkeiden polttamiseen sähkösavukkeiden rinnalla.

Kyseessä on amerikkalainen tutkimus. On muistettava myös se, että tilanne ja lainsäädäntö Yhdysvalloissa ovat täysin erilaisia kuin täällä Euroopassa.

Koska osa sähkösavukkeiden käyttäjistä todella onnistuu pääsemään eroon tupakanpoltosta, mielenkiintoinen pohdinnan aihe olisi, miten entistä useammat sähkösavukkeiden käyttäjistä onnistuisivat tässä.

Lisäksi olisi kohtuullista kertoa myös tutkimuksista, jotka esittelevät päinvastaisia tuloksia kuin yllämainittu selvitys.

Iso-Britannia, Suomen kaltainen hyvin tiukan tupakkapolitiikan maa on ottanut keinovalikoimaansa tupakoinnin haittojen vähentämisen sähkösavukkeiden avulla.

Jos et polta, älä aloita. Jos olet aloittanut, lopeta.

Terveysviranomaisilla on velvollisuus kannustaa niihin kokonaan siirtymistä aikuisille tupakoijille, jotka muutoin jatkaisivat tupakanpolttoa.

Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Tuoreimmassa Public Health Englandin (meidän Terveyden ja hyvinvoinnin laitostamme vastaava insituutio) kerrotaan, päinvastoin kuin Länsi-Savon siteeraamassa tutkimuksessa, että ”vuoden 2018 raporttiin verrattuna tämän vuoden raportti todistaa entistä vahvemmin, että nikotiinipitoiset höyryttelytuotteet ovat tehokkaita välineitä tupakanpolton lopettamiseksi ja vähentämiseksi”.

Jotta uusista savuttomista tuotteista olisi hyötyä tupakoinnin haittojen vähentämiseksi, tupakoijan on siirryttävä kokonaan näihin tuotteisiin ja luovuttava savukkeista.

Jos et polta, älä aloita. Jos olet aloittanut polttamisen, lopeta. Jos et kuitenkaan aio lopettaa, siirry käyttämään vähemmän haitallisia, savuttomia tuotteita.

Myös täällä Suomessa tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten tupakoinnin haittojen vähentäminen uusien, savuttomien tuotteiden avulla voisi auttaa meitä Savuttoman Suomen saavuttamisessa vuoteen 2030 mennessä.

Päivi Mononen-Mikkilä

viestintäjohtaja

Philip Morris Finland

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka