Mielipide: Etätyö ja monipaikkaisuus ovat Mikkelin mahdollisuus

On mietitty jo vuosia, miten Mikkeliin saisi uusia menestyviä yrityksiä ja uusia työpaikkoja.

Keinoina on esitelty ja käytettykin yritykset huomioivaa kaavoitusta ja erilaisia porkkanoita uusille toimijoille. Toki uusia yrityksiä on saatukin ja varmasti myös pysyviä uusia asukkaita.

Korona-aikana etätyöskentely on yleistynyt ja on näköjään myös vakiintumassa monen suomalaisen elämässä.

Yhä useampi eteläsuomalainen on siirtynyt tekemään töitään muualle Suomeen, erityisesti mökilleen. Moni näistä mökeistä sijaitsee Mikkelissä.

Etätyö on myös johtanut pakon edessä oman asunnon pakolliseen uudelleen järjestelyyn ja perheen sopeuttamiseen uuteen työskentelymalliin.

Tuija Siltamäkeä lainaten: Koska koti on koti eikä toimisto, on ihmisellä minusta täysi oikeus vastustaa työpaikan tunkeutumista kotiin.

Hyvin huomioitu etätyöskentelijä on potentiaalinen uusi asukas.

Kun mietitään vaikkapa eteläsuomalaisen etätyöskentelijän tilannetta työskennellä kakkoskodissaan Mikkelissä, voi tilanne ajautua myös yllä olevaan epäkohtaan.

Lisäksi vaikkapa Saimaan rannalla tietoliikenneyhteydet eivät välttämättä aina toimi.

Meidän on pystyttävä tarjoamaan tällaiselle etätyöskentelijälle edullista ja pientä työskentelytilaa toimivilla tietoliikenneyhteyksillä aivan Mikkelin keskustan tuntumasta ja näin läheltä etätyöskentelijän asuinpaikkaa.

Työpäivän jälkeen ei tarvitsekaan istua liikenneruuhkassa vaan hurauttaa kotiin aivan hetkessä. Tämähän toki toimii yhtä hyvin myös meidän vakituisten asukkaiden palveluna.

Tyytyväisenä sain tässä muutama päivä sitten tietää, että meidän oma kiinteistöyhtiömme Naistinki on tällaisia mahdollisuuksia jo alkamassa toteuttaa.

Hieno juttu. Olen sitä mieltä, että hyvin huomioitu etätyöskentelijä ja mahdollinen perhe on näin todella potentiaalinen uusi pysyväkin asukas.

Tämä edellyttää kuitenkin laadukkaita asumisen vaihtoehtoja, toimivia julkisia palveluita perheellisille ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

Mikkelissä on nyt kaikki keinot käytettävä ja kivet käännettävä.

Tällainen toimijoidemme aktiivisuus on saatava pysyväksi ratkaisuksi ja nimenomaan eri tahojen tiiviille yhteistyölle perustuen.

Myös alueemme kaupunginosaseurat ja aluetoimikunnat omien alueidensa asiantuntijoina on päästävä antamaan panoksensa uusien asukkaiden viihtymiseen.

Tätähän lähidemokratia osaltaan tarkoittaa ja osallisuus lisää myös luottamusta virkamiehiin ja luottamushenkilöihin.

Jukka Rossi

Tuppurala-seuran puheenjohtaja, sote-järjestötoimija, kuntavaaliehdokas (sd.)

Mikkeli

Kommentoi