Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sote-uudistus on kuolinisku kunnille ja kaupungeille

Hallitus suunnittelee uutta sote-uudistusta edellisen kaaduttua.

Sipilän hallituksen suunnitelma pyrki hillitsemään sote-kustannuksia. Juuri muuta hyvää siinä ei ollutkaan.

Marinin hallituksen uudistuksessa ei ole hyvää sitäkään vähää. Hoitojonoja ei pyritä lyhentämään eikä kustannusten kasvua hillitsemään.

Sote-uudistus on hallinnon uudistus, joka lisää merkittävästi kustannuksia.

Valtiovarainministeriö on arvioinut, että maakuntauudistus lisää julkisia menoja kumulatiivisesti yli kolmella miljardilla vuosikymmenen loppuun mennessä. On pohdittu maakuntaveroa, joka nostaisi kokonaisverotusta.

Pienissä kunnissa kuvitellaan, että uudistus helpottaisi taloutta. Tämä on itsepetosta.

Uudistuksessa kaikkien kuntien veroprosentista leikataan 13,26 prosenttiyksikköä. Tämä siirretään hyvinvointialueiden rahoitukseen. Lisäksi sinne lähtee kolmasosa kuntien yhteisövero-osuudesta.

Nykyiset velat ja investointitarpeet jäävät kunnille. Kuntien jäljelle jäävät tulot eivät riitä niiden rahoittamiseen, joten kunnat joutuvat korottamaan maksuja ja veroja.

Ekonomisteilta on kysytty, sisältääkö Marinin hallituksen sote-uudistus riittävät kannustimet hyvinvointialueille tehokkaisiin ja laadukkaisiin palveluihin sosiaali- ja terveydenhuollossa. Vain viisi prosenttia taloustieteilijöistä katsoi, että näin tapahtuu.

On vaikea ymmärtää, miksi osa kunnista ottaa sote-uudistuksen avosylin vastaan.

Suunniteltua uudistusta ei tule tehdä. Vastuun tulee olla kunnilla, missä tiedetään paremmin kuntalaisten tarpeet, kuin keskushallinnossa. Nykyisessä järjestelmässä valta ja vastuu on samoissa käsissä.

Ville Rahikainen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Mikkeli