Mielipide: Käsittämätön turvepäätös

EU on listannut pyrkimyksensä irtautumiseksi fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Listalla ovat päällimmäisinä kivihiili, ruskohiili, öljy ja maakaasu.

Tunnollisena EU-jäsenenä Suomi on tehnyt oman listan; kivihiili, öljy ja turve. Siis Suomessa turve on uusiutumaton luonnontuote, kun se muualla Euroopassa luetaan uusiutuviin?

Eduskunnan ympäristövaliokunta äänesti asiasta 5.12.2005. Aänet menivät tasan, joten arpa ratkaisi. Turve on uusiutumaton.

Se siitä tieteellisestä lähestymisestä, johon hallitus perustaa päätöksensä.

Tällä Suomelle miljoonia maksavalla tiellä ollaan itsepäisesti, kun aletaan purkaa turpeen käyttöä. Kaukolämmön hinta nousee, kasvihuonekasvatus kärsii, kotieläinten pito vaikeutuu.

Turve on myös lailla nimetty kriisiaikojen varmuusvarastopolttoaineeksi. Ehkä vihreillä on ratkaisu tähänkin, kun turpeen käyttö loppuu.

Turpeen ympärille syntyneet yritykset ja investoinnit menettävät arvonsa, puhumattakaan maaseudulle syntyvästä työttömyydestä.

Millä kaikki korvataan? Tukipaketeilla? Mistä rahat?

Maaseudun pienet lämpövoimalaitokset tulevat olemaan vaikeuksissa. Miten käy kasvihuoneviljelyn, kun turve kasvualustana loppuu? Mitä tapahtuu kasvuturpeen viennille Hollantiin ja Belgiaan?

Seuraavana listalla on savupiipputeollisuus, kuten Osmo Soininvaara jo vuosia sitten ennusti.

Voimalaitoksissa turve poltetaan hakkeen kanssa. Kun turpeen käyttö loppuu, se korvataan hakkeella, jota joudutaan tuomaan ulkoa, koska kotimainen tuotanto ei riitä.

Vihreillä on ilmeisesti rahapuu, josta poimitaan tarvittavat varat vahinkojen korvaamiseksi. Avoimin silmin tapetaan tuottava teollisuushaara ilman, että kukaan yrittää sitä estää.

Arvalla heitetty päätös tekee miljoonien vahingon Suomen maaseudulle. Luovumme vapaaehtoisesti energiaomavaraisuudesta, kaikki tutkimus hukataan. Täysin käsittämätöntä.

Marja-Leena Ranta

Mäntyharju

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka