Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Osaaminen ja koulutus ovat keskeinen osa kunnan elinvoimaa

Keskustelu Diakonia-ammattikorkeakoulun toimipisteiden tulevaisuudesta osoittaa, miten tärkeä rooli osaamisella ja koulutuksella on kuntien elinvoiman kannalta.

Diak kertoo valmistelevansa kampuksiensa vähentämistä niin, että vuonna 2022 toimintaa on enää kolmella paikkakunnalla viiden sijaan. Pieksämäellä pelätään, että yksi lakkautettavista on Pieksämäen toimipiste.

Mikkelissä on varsin monipuoliset koulutus- ja korkeakoulurakenteet. Kaupunkiorganisaatiolta kuitenkin puuttuu näkemys siitä, mitä kaupunki niiltä toivoo ja odottaa.

Tätä työtä johtaa elinvoimatyöstä vastaava kaupunginjohtaja, mutta hänen tulee saada nykyistä enemmän tukea luottamushenkilöiltä.

Hyvin toimivat lukio, ammatillinen toinen aste eli Esedu, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamk ja yliopistokeskus luovat erinomaisen pohjan menestyvälle Mikkelille. On lisättävä myös yhteistyötä koulutusorganisaatioiden kesken.

Yhteiskunnan kannattaa panostaa osaamisen kehittämiseen julkista rahaa nykyistä laajemmin.

Sitran tuoreessa selvityksessä todetaan, että työn ulkopuolelle jäämisen kustannukset julkiselle taloudelle olivat yli 18 miljardia euroa vuonna 2019.

Investoinnit koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen ovat kannattavia myös ajatellen niitä ihmisiä, joilla on haasteita työllistymisessään sekä työ- ja toimintakyvyssään.

Kouluttautuminen ja työ irrottautuvat yhä enemmän ajasta, paikasta ja rakenteista.

Mikkelillä on loistava mahdollisuus saada asukasluku kasvuun tarjoamalla hyvät ja edulliset toimintaedellytykset etätyöntekijöille. Myös koulutusta on tärkeää toteuttaa laajasti verkossa.

Tarvitsemme kaiken mahdollisen osaamisen Mikkeliin tukemaan elinvoimaa ja kuntalaisten hyvinvointia.

Mikkeliin tulee seuraavalla valtuustokaudella luoda osaamis-, koulutus- ja korkeakoulupoliittinen ohjelma, johon kaupunki ja toimijat sitoutuvat.

Soile Kuitunen

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kuntavaaliehdokas (sd)

Raine Lehkonen

kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (sd)

Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Mikkeli