Pääkirjoitus: Uudet kuntapäättäjät kohtaavat vaikean vaalikauden – Vanha kausi ja korona eivät karkuuttaneetkaan ehdokkaita

Jukka Ahdelma

Kuntavaaleissa siirryttiin tiistaina uuteen vaiheeseen, kun kesäkuun vaalien ehdokasasettelu päättyi.

Valmistautuminen vaaleihin on ollut poikkeuksellista. Koronapandemian vuoksi vaalipäivä siirtyi, ja ehdokkaiden hankinta on ollut tavanomaista vaikeampaa.

Tätä tausta vasten puolueet selvisivät ehdokasasettelusta oikeastaan varsin hyvin. Koko maassa ei ylletty aivan viime kuntavaalien ehdokasmääriin, mutta Etelä-Savossakin ehdokkaita on yli tuhat, suurin piirtein viime kuntavaalien määrä, ja ehdokasluku ylitettiin useissa kunnissa.

Ehdokasasettelulla on vaikutuksensa vaalien tulokseen. Mitä täydempi ja kattavampi lista on, sitä parempaa tulosta puolue voi odotella.

Selvää on kuitenkin se, että näissä kuntavaaleissa ehdokkaat joutuivat miettimään ratkaisuaan tavallista tarkemmin. Takana on raskas kuntavaalikausi, jota ovat sävyttäneet joka tasolla talouden paineet ja palvelutason heikennykset sekä kaiken päälle korona.

Kunnallisen päätöksenteon ilmapiirikin on muuttunut raadollisemmaksi some-maailman pöllytyksessä. Kuntalaisten luottamus päättäjiä kohtaan on silti hieman parantunut. Tämä ilmenee Erilaistuva kunta-Suomi-tutkimuksesta.

Kokeneet kuntapäättäjät ovat luovineet arjen vaikeuksissa, ja nyt odotellaan, miten uudet päättäjät tulevat kertaheitolla panemaan kunnan asiat järjestykseen.

Ensi vaalikauden päättäjät ovat paljon vartijoina. Kuntamaailma kohtaa jättimurroksen, jos ja kun sosiaali- ja terveystoimen uudistus tulee voimaan.

Sote ei enää ole kunnan tehtävä, mutta tulorakenne muuttuu, ja vastuu taloudesta sekä kunnan vetovoimasta jäävät peruskunnan kontolle.

Seuraavaksi alkaa kampanjointi. Ehdokkaat voisivat keskittyä kuntateemoihin, mutta kun tiedossa ovat puolueiden nykyiset kannatusluvut, on ilmeistä, että hallituksen kriisihenkisen kehysriihen jälkitunnelmat heijastuvat kampanjapuheisiin paikallistasollakin.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka