Mielipide | Turve on fossiilisiin verrattava polttoaine

Marja-Leena Ranta sekoittaa faktat ja mielipiteet kirjoituksessaan turpeesta (LS 6.5.).

EU ja hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC luokittelevat turpeen fossiilisiin polttoaineisiin verrattavaksi biomassaksi, sillä sen uusiutuminen on hyvin hidasta. Suomessa uusiutuminen kestää tuhansia vuosia.

Suomi ei ole tehnyt EU:sta poikkeavaa omaa listaa fossiilisista polttoaineista, vaan on lopulta myöntynyt muun maailman hyväksymään luokitteluun.

Jos tieteelliset tutkimustulokset olisivat olleet päätöksen perusta, eduskunnan ympäristövaliokunnan olisi yksimielisesti pitänyt todeta turve uusiutumattomaksi.

Ilmastonmuutoksen kannalta turpeen nosto ja polttaminen energiaksi on fossiilisista polttoaineista pahimpia, sillä sen tuottamat kasvihuonekaasujen päästöt ovat jopa suuremmat kuin öljyn ja kivihiilen.

Turpeen osuus energiantuotannostamme on viitisen prosenttia mutta päästöistä 20 prosenttia. Lisäksi avattu turvesuo on huomattava kasvihuonekaasujen päästölähde.

Turpeen tuottamat kasvihuonekaasupäästöt ovat suuremmat kuin öljyn ja kivihiilen.

Koko Euroopalla on tavoite siirtyä hiilineutraaliin aikakauteen ja Suomi on lupautunut saavuttamaan tavoitteen vuoteen 2035 mennessä.

Se johtaa vääjäämättä turvetuotannon lopettamiseen, mutta avaa entistä paremmat mahdollisuudet maaseudulle bioenergian eri muotojen tuotannolle sekä ei-poltettaville energiamuodoille, kuten tuulivoimalle.

EU varaa Suomelle lähes 165 miljoonaa euroa korvauksena tästä siirtymästä.

Rahaa tullaan kohdentamaan maakunnille, jotka ovat suuria turpeen tuottajia. Etelä-Savokin kuuluu tähän joukkoon.

Markku Varjo

Mikkeli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka