Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikkelissä on töitä remonttimiehille ja -naisille

Mikkeli pyörittää alijäämäistä kuntataloutta ja on maan ankarin verottaja.

Koronatuet pelastivat viime vuonna, mutteivät ratkaisseet perusongelmaa: tulot ovat pienemmät kuin menot.

Miten ylisuuret menot ovat syntyneet? Vastausehdotuksina voi esittää ainakin seuraavia: suuruudenhulluus ja valvonnan puute. Prosessit ovat olleet kuntalaisen, jopa valtuutettujen tavoittamattomissa.

Kun verotus on tapissa, sotelasku kasvaa ja jätevedenpuhdistamon todelliset kustannukset arvailujen varassa, ovat uudet valtuutetut isojen kysymysten edessä. Olisi lisättävä tuloja ja karsittava menoja. Miten yhtälö ratkaistaan?

Ensinnäkin päätöksentekovastuut on pantava uusiksi. Mikkelissä virkamiehet tekevät isoja päätöksiä ja tuovat ne jälkikäteen valtuutettujen siunattavaksi.

Valtuutetut askartelevat pienten asioiden kimpussa. Pitäisi olla toisin päin: virkamiehet selvittävät ja valmistelevat ja valtuusto päättää.

Kaupungin konserniyhtiöiden tilasta raportoidaan harvoin eikä kaupungin sivuilla edes kerrota, mitkä toiminnot on yhtiöitetty ja mitä yhtiöitä kaupunkikonserniin kuuluu.

Yhtiöt elävät omaa elämäänsä yhtiölain suojassa. Suurin osa valtuutetuista ei ole millään tavalla mukana niiden toiminnassa. Isot rahat ja asiat ovat valtuutettujen tavoittamattomissa.

Valtuutetun tärkein vaikuttamiskeino on valtuustoaloite. Niiden käsittelyssä Mikkelillä on viivyttelyn perinne. Mikkelissä aloitteiden käsittelyajat saattavat olla vuosia.

Tulojen lisäämisessä uudet veronmaksajat ovat avainasemassa. Potentiaalisia voisivat olla varakkaat seniorit, veden ja luonnon äärelle muuttajat ja loma-asuntonsa vakinaistajat.

Mutta rakennusluvat viipyvät. Lupaprosessin pitää olla ketterä ja tehokas.

Monipaikka-asujat ja vierailijat ovat myös mahdollisuus, sillä he lisäävät kaupungin elinvoimaa. Kehittämiskohteena tulisi olla tilapäiset työtilat, tietoliikenneyhteydet ja tiestön kunnossapito sekä satama- ja karavaanaripalvelut. Missä Mikkelin toimenpiteet viipyvät?

Mikkeli on mahdollisuuksien kaupunki, mutta päätöksenteko ontuu. On tehtävä remontti: valtuutetuille isot päätökset, virkamiehille pienet päätökset, konserniyhtiöt läpivalaisuun ja valtuustoaloitteet arvoonsa.

Uusi valtuusto työhön uusin ottein yhteistyökykyisesti ja yksituumaisesti tavoitteena mieluisa Mikkeli meille ja muille!

Pirjo Siiskonen

valtiotieteen tohtori, kuntavaaliehdokas (kesk.)

Mikkeli