Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pienempien puolella myös liikenteessä

Rantakylässä saa aika hyvän kuvan liikkuvasta Mikkelistä iltalenkin aikana.

Pyöräilijöitä, frisbeegolffareita ja lenkkeilijöitä. Partiolaisten kerhoilta, SavU:lla treenit nurmella sekä tennis- ja golfkentät täynnä ihmisiä.

Liikunta tarjoilee monelle hikipisaroiden lisäksi muutakin. Harrastajat näkevät toisiaan, ja sosiaaliset kontaktit kasvavat. Hyvä fiilis välittyi, ja porukka hymyili.

Jos miettii Mikkelin kaupungin roolia ulkoilupaikkojen kunnossapitäjänä, ja eri lajien mahdollistajana, mielestäni täällä on asiat hyvällä mallilla.

Kotiin ajellessa noin kymmenen hengen mopoporukka vietti aikaansa, harrastuksensa parissa, toisiaan tavaten parkkipaikalla.

Olisimmeko jo valmiit tunnustamaan mopoilun lajiksi, joka luo yhteenkuuluvuutta ja estää syrjäytymistä?

Oma lajitaustani alkoi lenkkarit bensankäryssä mopoa rassaten. Siitä kevytmoottoripyörään ja iän salliessa isompiin pyöriin. Lajia on tänä kesänä harrastettu 22 vuotta enemmän ja vähemmän aktiivisesti.

Viime päivinä on mopomiitit ja nuorten kokoontumiset taas tuomittu lehdissä sekä somessa ja kivitetty vanhemmat julkisesti. Toivoisin, ettei tuomittaisi ja haukuttaisi, vaan neuvottaisiin ja mahdollistettaisiin.

Tekniikasta ja liikenteestä jo murrosiässä kiinnostuminen parantaa nuoren valmiuksia selviytyä omatoimisesti kulkemisistaan jo ennen autoilua. On tehtävä omat päätökset ja kannettava niistä vastuu.

Tuleville motoristeille tulee kaupungilta saada oma kokoontumispaikka. Nyt ei tarvita rahaakaan, vain kaksi liikennemerkkiä nuorisotoimen ja tonttien haltijoiden kanssa sovitun tieosuuden päihin.

Moottoriajoneuvolla ajo kielletty, kellonajat ja lisäkilvet: Sallittu mopoille.

Tuomas Tiusanen

liikenneopettaja, liikenneturvallisuustoimija, kuntavaaliehdokas (kok.)

Mikkeli