Pääkirjoitus: Rokottaminen etenee hyvin

Timo Laitakari

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri keikkuu kärjessä tilastoissa, jotka kertovat koronarokottamisen edistymisestä eri puolilla maata. Kohta 60 prosenttia alueen yli 16-vuotiaista on saanut ensimmäisen annoksen rokotteesta. Keski-ikäisetkin on jo rokotettu. Nyt vuoroja jaetaan 36-vuotiaille.

Rokottaminen on järjestetty Essotella tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kiittelee myös alueen ihmisiä siitä, että rokotuksiin on hakeuduttu aktiivisesti. Suuri rokotekattavuus on olennainen asia hyvän suojan syntymiselle. Kiitoksiin on siis aihetta.

Eri puolilla maailmaa rokotevastaisuus ja erilaiset salaliittoepäilyt ovat levinneet ja vieneet pohjaa rokotteiden hyödyiltä. Onneksi täällä järki on voitolla.

Viime viikkoina julkisuudessa on puhuttu paljon Intian karmeasta koronatilanteessa. 1,4 miljardin asukkaan jättiläisvaltiossa on todettu päivittäin satojatuhansia tartuntoja. Nopeasti roihahtanut koronan toinen aalto yllätti maan, jossa oltiin jo tuudittautua uskoon, että tauti on voitettu. Nyt eri puolilla maailmaa pelätään intialaisen koronamuunnoksen tuloa ja kiirehditään rokotuksia, jotta pahimmalta vältyttäisiin.

Etelä-Savossa myös tautitilanne on pysytellyt hyvin hallussa. Sen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Vaara ei ole ohi, mistä muistuttavat korkeat ilmaantuvuusluvut ihan naapurimaakunnissakin. Lahden seudulla tilanne on ollut hankala jo pitkään.

Päälle puskeva kesä lisää odotuksia koronarajoitusten purkuun. Ravintoloiden osalta rajoituksia purettiin jo viime viikolla. Keskiviikkona jalkapallon ystävät saivat Mikkelissä hyviä uutisia, kun selvisi, että MP:n peliin sunnuntaina pääsee jo 1 100 katsojaa edellisen pelin 250:n sijaan.

Suunta on oikea. Koko Suomi pitäisi saada vihdoin auki. Tällä tiellä eteneminen onnistuu, jos ihmiset hakevat rokotuksensa ja muistavat olla varovaisia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka