Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Moni tapahtuma on jo menetetty, nyt kaivataan selkeyttä

Moni tapahtumajärjestäjä odottaa turhautuneena suuntaviivoja kesän rajoituksista. Mediatietojen mukaan helpotuksia on tulossa. Hallitus keskusteli torstaina koronarajoitusten höllentämisestä. Käytännön toimet selvinnevät ensi viikolla, jolloin hybridistrategian päivitys on tarkoitus hyväksyä.

Tapahtumajärjestäjät kaipaavat nyt eniten selkeyttä. Moni on jo joutunut heittämään tulevan kesän osalta hanskat tiskiin, koska on todennut sen olevan pienin paha.

Toinen vaihtoehto on ollut hioa edelleen suunnitelmia silläkin uhalla, että rajoitukset supistavat kävijämääriä ja tuovat isoja tappioita – ja pahimmillaan tapahtuma joudutaan silti perumaan.

Tästä taas seuraa vihaisten asiakkaiden tulva. Käytännössä liput täytyy myös jotenkin hyvittää.

Moni on päätynyt perumiseen. Rock-festivaaleja saa jo haeskella. Vuoden päähän siirtyivät Seinäjoen Provinssirock, Joensuun Ilosaarirock, Turun Ruisrock ja Helsingin Tuska-festivaali. Myöskään tangokuninkaallisia ei tänä vuonna valita. Vastikään peruutusten lista täydentyi Savonlinnan oopperajuhlilla ja Imatran ajoilla.

Tapahtumajärjestäjät ovat olleet viranomaismääräysten edessä ymmällään. Epäselvyyden lisäksi rajoitukset ovat olleet epäreiluja. Kokoontuminen on ollut osittain sallittua, mutta kitaran esiin ottaminen tekee tilaisuudesta kielletyn. Myös ravintolatoiminnan vapauttaminen tai huvipuistojen avaaminen ennen kulttuuripuolta on huonosti perusteltavissa.

Keskustelu ehti kuumentua. Etelä-Suomen AVI järjesti kuulemistilaisuuden, jossa ei vieläkään saatu selvyyttä, voiko tapahtumia kohta alkavassa kesäkuussakaan järjestää.

Jopa hallituspoliitikot alkoivat arvostella rajoituksia, joihin heillä luulisi olevan parhaat mahdollisuudet vaikuttaa. Niin tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), opetusministeri Jussi Saramo (vas.) kuin sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) soimasivat rajoituksia.

Pisteiden kerääminen ennen vaaleja on ymmärrettävää, mutta toivottavasti kaikilla on myös aito tahto ratkaista yhtälö pian.