Mielipide: Etelä-Savolla on nyt mahdollisuuksien aika

Olemme eläneet Suomessa ja maailmalla suurten muutosten aikaa. Meitä on vaivannut koronan pandemia ja sen aiheuttamat toimintarajoitteet. Olemme eläneet myös EU:n ohjelmakauden päätösaikaa samalla valmistautuen uuden EU:n ohjelmakauden vuosille 2021–2027. EU:n laajuisesti on laadittu koronan jälkeiseen selviytymiseen kolmivuotinen vuosille elpymis- ja palautumisohjelma.

Suomessa koronaepidemian johdosta etätyötä on tehnyt arviolta yli miljoona kansalaista, joista Etelä-Savon maakunnassakin työskentelee useita tuhansia vapaa-ajanasukaita. Etelä-Savon maakunnassa on yhtä paljon vapaa-ajanasuntoja kuin vakituisiakin asuntoja, molempia noin 50 000 asuntoa.

Hyvät yhteydet mahdollistavat monipuolisen työskentelyn ja asumisen kunnissa. Hankkeiden maaliin saaminen vaatii paikallista aktiivisuutta, joten kuntien kannattaakin olla nyt aktiivisia muun muassa ohjelman 2. pilarista rahoitettavien laajakaistahankkeiden kanssa, koska niiden lupa-asiat, päätökset ja rakentaminen vievät oman aikansa.

Monipaikkainen asuminen, uudenlaiset asumisen ja työnteon muodot sekä niiden mahdollisuudet tulee ottaa maakunnalliseen pohdiskeluun Etelä-Savon omalla alan huippukokouksella, jossa asioita pohditaan mahdollisuudet edellä.

Monipaikkainen asuminen, uudenlaiset asumisen ja työnteon muodot pitää myös kirjata tuleviin maakuntaohjelmiin. Etelä-Savon tulee hakeutua uudenlaisen asumisen ja työnteon valtakunnalliseksi pilotti ja kokeilumaakunnaksi.

Muutto osa-aikaiseksi tai kokonaan vakituisesti asumaan ja työskentelemään vapaa-ajanasunnon paikkakunnalle on jokaiselle iso asia. Tähän liittyvä muutospalvelu tulee kuntien tuotteistaa asiakaslähtöiseksi ja pysyä rinnalla kulkijana muutoksessa.

Muuttajan tulee saada yhtä hyvää palvelua kunnantalolta kuin paikallisesta marketista ja rautakaupasta. Esimerkiksi mikäli vapaa-ajanasunto tarvitsee muutoksen, on riitettävä, että vaadittavat mitat löytyvät uudisosassa.

Elämme Etelä-Savossa uusien mahdollisuuksien äärellä, monipaikkainen asuminen ja uudenlaiset asumisen sekä työnteon muodot eivät jalostu julistuksilla, vaan yhteisellä poikkihallinnolliselle ”hihat käärivällä” yhteistyöllä ja rakentavalla eri toimijoiden vuoropuhelulla.

Esko Kilpinen

maakunnan yhteistyöryhmän 1.vpj, kuntavaaliehdokas (kesk.), Pertunmaa

Maritta Mynttinen

maakunnan yhteistyöryhmän jäsen, kuntavaaliehdokas (kesk.), Hirvensalmi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka