Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yhteisölliset pientalot Mikkelin vetonaulaksi

Pankalammelle on kaavailtu yhteisöllistä pientalorakentamista. Asuinalueena se on kaunis, kaupunkilammen rannalla, kulttuuritalon kupeessa, uimarannan vierellä, metsäisenä puistona, liikunnan äärellä. Kaikki elementit ovat lisäämässä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä asumiseen.

Yhteisöllinen luontokaupunki Mikkeli näyttäytyy kuin postikortti tuossa maisemassa.

Yhteisöllisyyden edistämisen asuinalueilla on katsottu lisäävän osallisuutta, arjen vuorovaikutusta ja asukkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tietynlainen perinteisten yhteisöjen kato on lisännyt yksinäisyyttä kaikissa ikäluokissa. Yhteisöllinen asuminen voi toimia ratkaisuna sekä yksinäisyyteen että myös ekologisiin ja taloudellisiin asumisen kysymyksiin. Sukupolvikorttelit ovat tästä hyvä esimerkki.

Elvyttävä asuminen on noussut uudeksi käsitteeksi, kun puhutaan luontoyhteyden merkityksestä asumisessa. Elvyttävä kaupunkiasuminen korostaa ihmisen luontosuhdetta. Luonnon äänet, hiljaisuus ja kauneus tuottavat hyvää oloa ja harmoniaa.

Pankalammen yhteisöllinen rakentaminen vaatii onnistuakseen huolellisen yhteisöprosessin. Suunnittelun ja rakentamisen tulee olla projektimainen ja vuorovaikutteinen tulevien asukkaiden kanssa.

Yhteisöllisyys luodaan jo rakentamisvaiheessa, tutustutaan, jaetaan, luodaan synergiaa ja ”kylähenkeä.” Vetovoimainen viestintä ja näyttävä messumainen toteutus nostaisi Pankalammen oppimisympäristöksi muille teema-asumisesta ja asumisen hyvinvointivaikutuksista kiinnostuneille.

Asumisen viitekehykseksi ei riitä vain asuntotuotanto. Asumisen kehittämisessä on nähtävä mahdollisuus teemoittaa, nähdä hyvinvointivaikutukset ja kaupungin kaunis luontoympäristö vetovoimana ja voimavarana. .

Mikkelin vanha asumisohjelma ”Asuminen Mikkelissä 2024” ei ole löytänyt asumisen vetovoima- ja voimavaratekijöitä eikä ymmärrystä hyvinvointia tai yhteisöllisyyttä tuottavan asumisen ideasta.

Se on kiireesti päivitettävä ja sinne on kirjattava asumisen hyvinvointiulottuvuus. Hyvinvointi ja yhteisöllisyys asumisessa on prosessi, joka yhdistää suunnitelmallisesti yhteiskuntasuunnittelun, asuntopolitiikan, hyvinvoinnin johtamisen, muotoilun jne.

Hyvinvointia tuottava asuminen on imagoetu, vetovoima- ja voimavaralupaus Mikkelille.

Mali Soininen

kaupunginhallituksen jäsen, kuntavaaliehdokas (kok.), Mikkeli