Mielipide: Mikkelin kouluissa liikutaan tunti päivässä

Liikunnan terveyshyötyjä ei käy kiistäminen, ja lisäksi useat tutkimukset ovat osoittaneet liikunnan vaikuttavan positiivisesti oppimiseen ja keskittymiskykyyn. Terveysvaikutusten ja parantuneiden oppimistulosten lisäksi liikunnalla on keskeinen merkitys henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille. Aihe on ajankohtainen, koska pitkittyneen koronatilanteen myötä huoli etenkin lasten syrjäytymisestä on kasvanut.

Liikunnalla tuleekin olemaan keskeinen rooli koronapandemian jälkihoidossa. On kunnan hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeää saada lapset ja nuoret takaisin liikunnan pariin koronapandemian jälkeen. Mikkelin onkin kannettava vastuuta ja kannustettava lapsia ja nuoria liikkumaan kaikin mahdollisin keinoin, kun tautitilanne kesää kohti helpottaa.

Mikkelissä on ollut liikkumisen unelmavuosi ja esimerkiksi Ristiinan koulun opettaja Heidi Maaranen on vienyt tätä ajatusta pidemmälle ja liikuttanut luokkaansa vuoden jokaisena koulupäivänä osana oppitunteja. Tulokset ovat olleet ainoastaan positiivisia ja Maarasen mukaan kokeilusta ei ole tullut ylimääräisiä kustannuksia.

Ehdotammekin, että Mikkelissä kaikki alakoulut ja myöhemmin, miksi ei yläkoulutkin, ottavat tästä mallia ja lanseerataan Mikkeliin ”Tunti päivässä liikuntaa” -kampanja kouluille. Kun tästä vuoden kokeilusta saadaan positiiviset tulokset, laajennetaan tämä uudeksi normaaliksi Mikkelin kouluihin.

Liikunta etenkin niissä perheissä, joissa ei muuten liikuta, on todella tärkeää ja maksaa itsensä takaisin myöhemmin pienempinä sote-kustannuksina, kun lapset oppivat liikkuvan elämäntavan pienestä pitäen.

Huomionarvoista on myös, että ei ole olemassa parempaa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa kuin liike ja liikkuminen. Ei ole mitään muuta, jonka panos-tuotossuhde on niin hyvä kuin liikunnalla. Liikunnan monipuoliset ja kokonaisvaltaiset vaikutukset kaikenikäisten hyvinvointiin ovat täysin vertaansa vailla.

Eero Aho

Essoten valtuuston pj. kuntavaaliehdokas (kok.)

Jenni Oksanen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka