Pääkirjoitus: Ministeri vaihtui, vaihtuuko tahti?

Timo Laitakari

Antti Kurvisen nousu keskustan ministeriryhmään ei ollut yllätys. Pohjanmaalta tuleva Kurvinen on ottanut eduskuntaryhmän puheenjohtajana näkyvän roolin puolueessa. Mitään varsinaista toimialaosaamista hänellä ei tiede- ja kulttuuriministerin tehtävään ole, vaan muut asiat ratkaisivat.

Spekulaatioissa oli myös Savonlinnan Hanna Kososen paluu ministeriksi samaan tehtävään, jossa hän jo vuoden toimi Annika Saarikon äitiysvapaan aikana. Etelä-Savon kannalta tämä olisi tietysti ollut voitto, mutta voittona voi pitää jo Pertunmaan Jari Lepän jatkamista maa- ja metsätalousministerinä. Tiettävästi puolueessa ja eduskuntaryhmässä on nimittäin ollut haluja myös isomman ministerikierrätyksen pyöräyttämiseksi.

Kurvisen tulevat tehtävät eivät ole ihan helppoja. Kulttuuri- ja urheilupuolella sekä tiedemaailmassa kytee juuri nyt laajahkoa tyytymättömyyttä. Tapahtuman järjestäjiä sylettää hallituksen toiminta koronarajoituksissa ja alan tukemisessa. Tiedemaailmassa taas ihmetellään hallituksen rahoitusleikkauksia eikä kulttuuriväkikään kehysriihen päätöksiä ole kiitellyt.

Keskustan ministeriruletti käynnistyi, kun Matti Vanhanen halusi vetäytyä valtiovarainministerin paikalta muun muassa terveyssyistä. Paikalle nousee itsestään selvästi puolueen puheenjohtaja Saarikko.

Hallituksen kokonaisuuden kannalta vaihdos on kahdensuuntainen. Toisaalta Vanhasen lähtö on selvä menetys, sillä Vanhasen kokemus, asiaosaaminen ja rauhoittava olemus ovat tuoneet uskottavuutta koko hallitukselle. Samaan aikana Vanhasen lähtö selkeyttää hallituksen toimintaa, kun keskustan puheenjohtaja nousee myös keskeisimmälle ministerinpallille.

Keskustassa varmaan toivotaan, että vaihdos toisi buustia kuntavaalikampanjaan ja kääntäisi vihdoin kannatuskäyriä. Vaikea uskoa, että näin käy, vaikka julkisuutta toki hetkeksi siunaantuukin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka