Mielipide | Jyrääkö ne meitin

Kun köyhyys astuu ovesta sisälle, lentää rakkaus ikkunasta ulos. Näin saatettiin ilkeillä nuorelle parille. Mikkelissä on käynyt niin. Kaupungistamme on välillä putkahdellut riidankylväjiä, jotka heikentävät kaupungin mainetta: ”paha kello kauas kuuluu”.

Saadaksemme kaupungin kuntoon tarvitsemme itsehillintää ja toisten kuuntelemista. Eivät omat toverit taikka toisten puolueiden poliitikot ole pahaa tahtomassa, vaan pyrkivät parantamaan mikkeliläisten mahdollisuuksia, oloa ja asemaa. Tästä syystä kannattaa myös kuunnella muita, ellei itse satu olemaan ylivertaisen viisas.

Mikkelin tukala talous ja väestökato tiedetään. Monessa pikkukaupungissa on tilanne sama. Käänteinen ilmiö on Helsingin 600 miljoonan ylijäämä, vaikka sielläkin poliitikot totisesti tietävät, miten rahaa pannaan menemään. Rahaa siirtyy pääkaupunkiseudulle ja imeytyy Harva-Suomesta. Pienet kaupungit menettävät isoille paikoille nuoret opiskelemaan ja nuorten vanhemmat työntävät rahaa perään. Myös isot firmat toimivat enemmän isoissa kaupungeissa. Valtionhallinnon hyväpalkkainen väki asustaa pääkaupunkiseudulla ja maksaa siellä kunnallisveronsa. Asetelma Ruuhka-Suomen ja Harva-Suomen kesken on talousmielessä selvä: ”Ne jyrää meitin”, kuten joku valitti Tuntemattomassa sotilaassa.

”Ei ne mitään jyrää!” karjui taistelun melussa ltn. Koskela. Vaikka isoilla paikoilla on valtit käsissä, ei ne ole salettikortit kuitenkaan, eivätkä muut kaupungit ole meidän vastustajiamme. Sen sijaan valtiovalta vihreän ideologian viemänä voi olla Mikkelin kaltaiselle paikalle vaarallinen.

Maaliksi on otettu henkilöautoliikenne, josta aina puhutaan kuin rikoksesta, vaikka sen hiilidioksidin tuotto on vain noin 6 prosenttia Suomen tuotoista. Mikkeliläinen henkilöliikenne on henkilöautoliikennettä.

Vihreät Suomessa ovat sairastuneet hyvyyteen ja haluavat hiilineutraaliksi 15 vuotta nopeammin kuin EU. Tämä liian nopea siirtymä tulee tekemään pahaa jälkeä Harva-Suomessa ja köyhimpien joukossa. Hätäily ei iske niin kovaa Helsinkiin. Pursialan voimalassa ei kohta pala turve, mutta hiili palaa iloisesti pääkaupunkiseudun voimaloissa.

Mikkelillä on varmasti toivoa, jos seuraava Suomen hallitus siirtyy EU:n yhteiseen rytmiin hiilineutraaliudessa. Hyvä olisi myös lopettaa keskinäinen vihanpito, hillitä kalliita projekteja ja ottaa vastaan Helsingistä muuttavia.

Risto Pöntinen

kuntavaaliehdokas (kok.), Mikkeli