Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lukiolaisten jaksaminen on koetuksella – Lisääntyneet koulupaineet vievät ajan liikunnalta ja urheilulta

Lukiolaiset urheilisivat mielellään enemmän, mutta aika ja voimat eivät riitä liikkumiseen. Näin voisi tiivistää UKK-instituutin ja Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen nuorten liikuntakäyttäytymisestä Suomessa. Jopa yli 85 prosenttia lukiolaisista ei liiku riittävästi eli suositusten mukaan vähintään tuntia joka päivä.

Tulos on perin huolestuttava. Syynä vähäiselle liikkumiselle eivät tutkimuksen mukaan ole videopelaaminen tai koronapandemian aiheuttamat rajoitukset. Merkittävin syy oli ajanpuute.

Lukiolaisten mukaan kouluun ja opiskeluun liittyvät kiireet, läksyt, koulupäivien pituus sekä koulumatkat veivät ajan liikunnan harrastamiselta. Lisäksi muut harrastukset ja liikunnan kalleus olivat yleisimpien esteiden joukossa. Ainoastaan noin kuudesosa kyselyyn vastanneista piti liikuntaa tarpeettomana tai hyödyttömänä edes vähän.

Kolmannes 16–20-vuotiaista nuorista harrastaa urheilua liikuntaseurassa, mutta edes kaikki seurassa urheilevat nuoret eivät saa liikuntaa tarpeeksi. Toisaalta seuratoiminta ja kilpailullinen ilmapiiri saattaa tuntua osalle nuorista vieraalta. Tärkeimmät syyt liikkua olivat hyvän olon saaminen, parhaansa yrittäminen, liikkumisen ilo ja kunnon kohottaminen. Jopa noin puolet nuorista olisi kiinnostunut seuratoiminnasta, jossa voisi ohjatusti harrastaa eri lajeja vuodenajasta riippuen. Kävelylenkit, juoksu, kuntosali ja pyöräily olivat nuorten eniten suosimat liikuntamuodot.

Taukoliikunnan merkitystä tulisi korostaa enemmän jo nuoremmissa ikäpolvissa, jotka istuvat useita tunteja päivässä. Lisäksi vain kolmannes lukiolaisista kulki kouluun pyörällä tai kävellen. Arkiliikuntaa lisäämällä moni lukiolainen voisi päästä mielekkäällä tavalla liikuntasuositusten mukaisiin tavoitteisiin ja saada vastapainoa opiskelupaineisiin.

Syynä vähäiselle liikkumiselle eivät tutkimuksen mukaan ole videopelaaminen tai koronapandemian aiheuttamat rajoitukset. Merkittävin syy oli ajanpuute.