Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sujuvan elämän mahdollisuus huomioitava päiväkoti- ja kouluratkaisuissa

Päiväkoti- ja kouluratkaisut itäisellä alueella ovat edelleen auki ja päätökset jatkosta jäävät uudelle valtuustolle.

Tein 28.1. kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa esityksen, että Launialan koulun muuttaminen varhaiskasvatuksen ja opetuksen yhteiskäyttörakennukseksi tulee palauttaa valmisteluun.

Perusteluina esitykselle oli mm. vaillinainen valmistelu ja kuuleminen, se ettei päiväkoti- ja kouluratkaisujen kokonaiskuva ole selvillä ja Launialan koulun haasteellinen sijainti autottomille.

Esitys raukesi, koska sitä ei kannatettu. Seuraavassa valtuuston kokouksessa 15.2. asiasta kuitenkin oltiin yhtä mieltä ja se palautettiin valmisteluun.

Valtuuston ratkaisu oli hyvä ja toivon, että uutta ratkaisua valmisteltaisiin kaupungin osastorajat ylittävällä yhteistyöllä.

Olin itse kaupungilla yleiskaavoittajana 2019–2020 vaihteessa ja tuona aikana kaavoitukseen ei koskaan tullut koulu- ja päiväkotiverkoston tarkastelu eikä siitä käyty keskustelua.

Asumisen painopisteiden ja niiden tulevaisuuden muutoksen ennakoinnin, väestörakenteen ja saavutettavuuden näkökulmasta, olisi mahdollista etsiä toimivat ratkaisut, mutta silti kaavoitus ei ole edelleenkään analyysein valmistelussa mukana.

Riihimäen entinen kaupunginjohtaja on avoimesti kertonut heidän kouluinvestoinnin epäonnistuneen juuri siitä syystä, ettei asumiseen ja väestörakenteen kehittymiseen perustuvia analyysejä huomioitu investoinnissa ja lapsia joudutaan ohjaamaan tulevaisuudessa muilta alueilta kouluun, jos halutaan, että kouluun riittää oppilaat.

Päiväkoti- ja kouluinvestoinnit näkyvät kirjanpidossa ainakin kaksikymmentä vuotta poistoina ja toivoisin, että nyt tehtävät ratkaisut ovat perusteltuja myös tulevaisuudessa unohtamatta kaupungin strategiaankin kirjattua sujuvan elämän tavoitetta.

Ensi syksystä alkaen esimerkiksi keskustan lapset, jotka eivät tarvitse vuorohoitoa, on vietävä kaupungin ulkopuolelle hoitoon, mikäli haluaa hoitopaikan kunnallisesta päiväkodista tai ei saa paikkaa yksityisestä päiväkodista.

Kuinka sujuvalta heidän elämä tuntuukaan jos eivät omista autoa ja elämä päiväkotia lukuun ottamatta on keskustassa.

Jenni Oksanen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Mikkeli