Pääkirjoitus: Energiayhtiöiden järjestelyt ottavat aikansa – Löytävätkö omistajat yhteisen edun?

Timo Laitakari

Ei se ollutkaan niin helppoa kuin kuviteltiin. Mikkelin kaupungin energiaomistusten järjestelyt siirtyvät seuraavalle valtuustokaudelle.

Kaupunki omistaa kokonaan Etelä-Savon energia Oy:n (Ese) ja 14 prosenttia koko maakunnassa toimivasta, pitkälti kuntaomisteisesta Suur-Savon sähkö Oy:stä (SSS). Omistusten myynnillä tai muilla järjestelyillä oli tarkoitus hoidella kaupungin taseesta vanhat alijäämät.

Sinällään homman lykkääntymistä ei kannata ihmetellä. Yhtälö on todella hankala – eikä pelkästään siksi, että päätöksenteko on poteroitunut ja osin politisoitunutkin.

Pelissä on kaikkiin kuntalaisiin vaikuttavaa perusinfrastruktuuria. Sekä Esen että SSS:n voitot tulevat alueen kuntalaisten kukkarosta. Kyse ei siis ole omistajakunnille mistään pörssiosakkeisiin verrattavasta omaisuuserästä, jossa vain kassan tulevat eurot ratkaisevat.

Mikkelissä jatkovalmisteluun näyttää lähtevän kaksi vaihtoehtoista etenemistapaa. Kummassakaan niissä ei kajota Eseen. Yksi vaihtoehto on ottaa Suur-Savon sähköön mukaan kuntakentän ulkopuolinen sijoittaja. Toinen vaihtoehto on järjestely, jossa kuntien omistusta koottaisiin holdingyhtiöön, mikä mahdollistaisi pääomien siirtämisen yhtiöstä omistajille jopa ilman omistusten liudentumista. Ykkösvaihtoehdoksi näyttää nousevan jälkimmäinen malli.

Iso kysymys on, mitä tekevät muut omistajakunnat ja löytyykö omistajuuden kehittämisessä yhteinen suunta. Jos asetelmat lukkiutuvat, Mikkeli voi tietysti tehdä päätöksensä omin päinkin. Se ei taitaisi olla kenenkään etu.

Oman lisänsä energiapäätöksiin tuovat kuntavaalit. Jos Mikkelin valtuustossa tuuli kääntyy, keskusteluun voi nousta taas myös Esen asema ja yhtiöiden fuusio. Sille kuviolle ei taida seuraavakaan vaalikausi riittää.

Keskustelu energiayhtiöistä ei Mikkelissä ole vielä lähelläkään maalia. Jotain hyvää on sentään tapahtunut. Kiinnostus energiayhtiöiden asioihin ja omistajapolitiikkaan on nyt päättäjien joukossa ihan eri tasolla kuin vielä pari vuotta sitten.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka