Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sote tulee, olemmeko valmiita?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on viimeinkin etenemässä eduskunnassa, kun perustuslakivaliokunta ei löytänyt suurempaa huomauttamista lakiesityksen perustuslainmukaisuudesta.

Kun lainsäädäntö valmistuu, alkaa todellinen työ kunnissa. Puolet tulevasta valtuustokaudesta ajetaan kaksilla rattailla.

Vuoteen 2023 sote-palvelut tuotetaan nykymallilla ja -rahoituksella, ja samalla valmistellaan uutta.

Loppukausi sitten palvelut tuotetaan valtion rahoituksella ja hyvinvointialueiden järjestämänä, ja vastuullisina päättäjinä ovat maakunnalliset valtuutetut.

Kuntarahoitteinen aika tulee saattaa kunnialla loppuun palveluita kehittäen, mutta myös pitäen mielessä kustannusten hillintä.

Päättäjien on tunnettava vastuullisuutta, ja uudistustyötä ei saa jähmettää odottamaan uutta aikaa ja valtion rahoitusta.

Alkukauteen tuo omat kiireensä tulevan valmistelu. Näillä näkymin väliaikaishallinto aloittaa heti alkusyksystä, ja sen tehtävä on valmistella kehykset uudelle palvelujärjestelmälle.

Samalla pitää luoda uutta kuntaa ja sen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimia.

Tämänkin lehden palstoilla nykyiset päättäjät ovat tuoneet esille Mikkelin päättäjien omia yhteistyövaikeuksia.

Vaikeuskerrointa tulevaisuudessa lisää, että Mikkelin päättäjien pitää pystyä tekemään yhteistyötä myös Savonlinnan päättäjien kanssa hyvinvointialueen rakentamisessa.

Tulevilta päättäjiltä pitää löytyä paitsi yhteistyökykyä myös kauaskantoista näkemystä niin hyvinvointialueen palvelujen kehittämiseen kuin uuden kunnan hyvinvointityön sisältöön.

Tarvitaan myös tietotaitoa ja valmiutta paneutua asioihin. Voisi sanoa, että nyt on vedenjakajahetki tehdä uudenlaisia valintoja niin kuntapolitiikassa kuin vaaliuurnillakin.

Anne Hujala

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Mikkeli