Pääkirjoitus: Kuka maksaa hoivan ja hoidon?

Timo Laitakari

Pertunmaa sai reilu viikko sitten valtiovarainministeriöstä odotetun ja pelätynkin viestin: se on nyt virallisesti kriisikunta.

Käytännössä kyse on siitä, että kunnan talous on ajautunut niin pahoihin vaikeuksiin, että ministeriö puuttuu peliin. Kunta on tehnyt kolmena peräkkäisenä vuotena tappiollisen tuloksen. Taseeseen on kertynyt isot alijäämät. Syksyllä nähdään, millaisilla lääkkeillä tautia aletaan hoitaa. Kunta itsekin on toki jo tehnyt talousohjelman, jolla yrittää vakauttaa tilannetta.

Ongelmilla on monta syytä. Yksi keskeinen liittyy väen vähenemiseen ja vanhenemiseen. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kulut ovat kasvaneet nopeasti, kun samaan aikaan kuntalaisten veronmaksukyky liukuu toiseen suuntaan. Yhtälö on pitkän päälle mahdoton, eikä se ratkea ilman sote-uudistusta. Palvelut pitää hoitaa tehokkaammin, mutta samalla järjestelmän rahoitusmallin pitää muuttua.

Ongelma ei koske pelkästään Pertunmaata, vaan suurta osaa väestöään menettävistä maakunnista ja myös koko Etelä-Savoa.

Kun pääministeri Sanna Marin (sd.) piipahti Mikkelissä viime viikolla, keskeinen kaupungin päättäjiltä lähtenyt viesti hallitukselle koski juuri tätä. Mikkeli on nostanut veroprosenttiaan ravakasti, mutta siitä huolimatta sote-kulut karkaavat käsistä ja alijäämää kertyy.

Sote-uudistuksessa on paljon keskeneräisiä elementtejä, eikä malli ole läheskään täydellinen. Etelä-Savon kunnille uudistuksen toteuttaminen on silti lähes elintärkeää – ja nimenomaan palveluiden rahoituksen osalta. Alueen omilla verotuloilla ei millään hoideta Suomen vanhinta väestöä.

Kun hallituksessa nyt riidellään maakuntaverosta, se kytkeytyy juuri tähän kysymykseen. Hallituksen sote-uudistuksessa rahoitus siirtyy valtiolle, mutta yksityiskohdat ovat auki. Maakuntavero ja käyttöön otettavat erilaiset verojen tasausmenetelmät vaikuttavat suuresti siihen, miten verotuksen kokonaisuus eri puolilla Suomea kehittyy. Mikkelin seudun ja koko Etelä-Savon kannalta kyse on todella järeistä päätöksistä. 

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka