Mielipide: Mikkelin muuttotappio käännettävä muuttovoitoksi

Mikkelin kaupungin väkiluku on laskenut vuodesta 2015 (54 517) vuoteen 2020 (52 604) 1913 henkilöllä. Osan tästä selittää, että ikärakenteesta johtuen Mikkelissä kuolee enemmän ihmisiä kuin tänne syntyy. Koko totuus tämä ei kuitenkaan ole.

Kimmo Mikanderin ollessa kaupunginjohtajana Mikkelin väkiluku oli vuosittain lievässä kasvussa, mutta 2016 alkoi alamäki. En usko, että kaupunginjohtajan vaihdos on väestön vähenemiseen se juurisyy. Pulmat ovat olleet paljon moninaisempia.

Turmiollista kaupungin houkuttelevuudelle on ollut myös kaupunkimme päättäjien voimakkaat ristiriidat, joita on käsitelty melkein kaikissa tiedotusvälineissä.

Kaupunkimme kokonaismuutto kääntyi vuoden 2016 jälkeen negatiiviseksi, eli Mikkelistä muutti pois enemmän ihmisiä kuin oli Mikkeliin muuttajia. Tilastokeskus jakaa veronmaksajat kymmeneen tuloluokkaan ja Mikkelin veronmaksajista on kolmesta suurimmasta tuloluokasta poismuuttanut vuosina 2016–2019 yhteensä 873 henkilöä. Huomioitavaa on, että kolmen suurimman tuloluokan osuus Mikkelin kunnallisveroista on 55 prosenttia.

Mikkelin tulee pystyä kääntämään muuttotappio muuttovoitoksi. Tämä olkoon tulevan kaupunginvaltuuston ykköstavoite. Elinvoima syntyy vain kasvusta, ja me Mikkelissä emme pysty ylläpitämään hyviä peruspalveluja ilman kasvavaa verotulokehitystä. Verojen korotus ei ole lääke kasvuun, vaan veropohjaa pitää laajentaa houkuttelemalla tänne uusia veronmaksajia.

Keinoja houkuttelevuuden lisäämiseksi onneksi on.

1) Käynnistetään kampanja vapaa-ajan asuntojen muuttamiseksi pysyväksi asunnoksi ja tehdään muutoksesta helppoa.

2) Fokusoidaan kehitysyhtiö Miksein ja kaupungin koko henkilöstön työ entistä vahvemmin Mikkelin yritystoiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

3) Otetaan vakavasti LUT Yliopiston ehdotus perustaa Mikkeliin samanlainen yliopistoyksikkö kuin on Lahdessa.

4) Käynnistetään satama-alueen kaavoitus ja rakentaminen.

5) Käynnistetään Launialan peltojen omakotialueen kunnallistekniikan rakentaminen ja laitetaan tontit myyntiin tai vuokralle.

6) Tehdään kaupungin johtamisessa radikaali muutos ja aloitetaan myös mittaamaan asiakaskokemusta.

Juha Ropponen

Kuntavaaliehdokas (kok. sit.), Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka