Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Parempi tulevaisuus ilman kaivoksia

Kysymys kaivoksista on hyvä, sillä se palauttaa asioita tärkeysjärjestykseen. On nimittäin yhdentekevää, tuleeko kaksoiskuntalaisuus joskus voimaan tai miten elinvoimainen Mikkelin seudun matkailutoiminta on, jos Saimaan rannalla ei enää halua mökkeillä tai järvellä ei voi kalastaa.

Geologian tutkimuskeskus arvioi, että akkumineraalien tarve tulee muun muassa liikenteen sähköistymisen takia lisääntymään. Meidän onneksemme Suomesta näistä mineraaleja löytyy. Suomessa on myös teknologiaa jatkojalostaa näitä mineraaleja, jolloin Suomen ei tarvitse tyytyä vain raaka-ainetoimittajan rooliin.

Kaikki suomalaiset tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että kaivoslakia pitäisi uudistaa. Suomesta kaivetuista mineraaleista pitää saada yhteiskunnalle parempi korvaus, ovathan mineraalit meidän kansallisomaisuuttamme. Lisäksi kaivoslaissa pitää edellyttää, että kaivostoimintaa harjoittava yritys antaa merkittäviä rahallisia vakuuksia mahdollisten tai jopa todennäköisten ympäristöhaittojen korjaamiseen.

Jos kaivoslain valuviat saataisiin kuntoon niin, että voimme malminlouhinnan hyvillä mielin Suomessa hyväksyä, en näe syytä miksi kaivokset pitäisi kokonaan kieltää. Saimaan alueelle kaivokset eivät kuitenkaan kuulu.

Saimaa on valtavan laaja alue, mutta herkkä sellainen. Mikkeli ja monet muut kunnat elävät Saimaasta ja ovat siitä riippuvaisia monella tavalla. Mikään verotus tai yksittäinen vakuusmaksu ei riitä korvaamaan sitä vahinkoa, minkä kaivos voi aiheuttaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö sanoo: "Kaivos vaatii aina kaavaratkaisuja. Kaavoitusmonopoli kuuluu kunnille, ja sen vuoksi kunnalla on ratkaiseva vaikutus siihen, toteutuuko kaivoshanke."

Toivon vilpittömästi, että ympäri Saimaata valtuustoihin valitaan ihmisiä, jotka tässä asiassa asettavat ainutlaatuisen kokonaisuuden ja puhtaan tulevaisuuden rahan edelle.

Juhani Jenu

kuntavaaliehdokas (ps.), Mikkeli