Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sote-uudistus tuo enemmän haittaa kuin hyötyä kaakon maakuntiin

Marinin vasemmistohallitus on vääntänyt sote-pykälät vinoon. Uudistuksesta on tulossa nykyjärjestelmää huonompi, eikä palvelujen ongelmakohtiin ole tulossa ratkaisuja. Yhteistyötä yksityisten ja järjestöjen sote-ammattilaisten kanssa rajoitetaan , vaikka hyvällä yhteistyöllä on saatu lyhennettyä hoitojonoja ja parannettua palvelujen laatua ja kustannustehokkuutta. Asiantuntijoiden mukaan menokasvu ja veronkorotuspaine kiihtyvät. Uudistuksen tarkoitus piti olla päinvastainen.

Lähi- ja aluedemokratian vahvistamisen sijaan tosiasiallinen päätösvalta palvelujen rahoituksesta, ohjauksesta ja investoinneista on jatkossa ministeriöissä, eikä enää alueilla itsellään. Päättäjien tehtäväksi jää almujen mankuminen valtiolta. Kuntaliiton arvion mukaan kaupunkien investointikyky vaarantuu. Sama hallintomalli lukitaan lainsäädännöllä kaikille alueille, vaikka alueiden erilaisuuden tunnistaminen olisi ollut avain onnistumiseen. Haitat ovat mittavia.

Ainoa hyöty mikä Marinin hallituksen sote-mallista voisi edes teoreettisesti tulla, on perus- ja erikoispalvelujen yhdistäminen samaan organisaatioon. Meille kaakossa tämä ainoakin hyöty näyttää jäävän saamatta, sillä Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on jo pääosin yhdistetty perus- ja erikoispalvelut. Itse asiassa yli miljoona suomalaista asuu jo alueilla, joilla perus- ja erikoispalvelut on yhdistetty. Samaan aikaan 1,7 miljoonaa asukasta Uudellamaalla ja Helsingissä saavat Marinin hallituksen veivaaman ”erikoisratkaisun”, jolla koko uudistuksen päätavoite perus- ja erikoispalvelujen yhdistämisestä ei toteudu. Kun nämä ynnää yhteen, on lopputulos se, että puolet Suomen kansasta ei saa sote-uudistuksesta lisähyötyä, vaan pelkät haitat maksettavaksi.

Monet jo hokevat eduskunnan käytävillä, että viis sisällöstä, kunhan nyt jotenkin muutetaan niitä sote-lakeja nopeasti. Keskustalaisten perustelut leijailevat myös hämärässä maastossa, kun sanotaan, että soten menokasvun huolet poistuvat, kun laskunmaksu siirtyy kunnilta valtiolle. Tämä on vaarallista puhetta. Yhdet ja samat veronmaksajat täällä asuvat. Nyt pitäisi herätä. Kyse on ihmisten tärkeimmistä palveluista ja samalla suurimmasta julkisen talouden menoerästä.

Pitää olla kirkas arvio nykyjärjestelmän hyvistä puolista ja korjaustarpeista, jotta muutokset parantavat eivätkä heikennä asioiden tilaa. Uudistuksesta pitää olla selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Antti Häkkänen

Kansanedustaja, kuntavaaliehdokas (kok.), Mäntyharju