Mielipide: Energiaratkaisujen on vähennettävä päästöjä

Mikkelillä on tulevalla valtuustokaudella edessään suuria energiapäätöksiä. Kaikkein tärkeimpiä niistä ovat ratkaisut turpeen ja fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi sähkön ja lämmön tuotannossa sekä liikenteessä.

Suomessa on käynnissä suuri energiamurros, jossa perinteisen saastuttavan tuotannon tilalle rakennetaan vauhdilla vähäpäästöistä uusiutuvaa energiantuotantoa. Ilmaston ja ympäristön suojelemiseksi kuntien energiayhtiöiden on lähivuosien aikana laitettava liikkeelle uusia energiaratkaisuja. Onnistuneita esimerkkejä löytyy jo ympäri maata, mutta iso urakka on vasta alussa. Ja kuten Mikkelin Ecosairilassa näemme, tulevaisuuden energiatalouteen kytkeytyvät kiertotalouden hengessä myös jätteenkäsittely ja biokaasun tuotanto.

Vaalien alla on puhuttu paljon kaupungin energiayhtiöistä, mutta hyvin vähän isoista ympäristöpäätöksistä, joita Etelä-Savon Energialla, Suur-Savon Sähköllä ja uusilla kaupunginvaltuutetuilla on edessään.

Mahdollisia uusia kumppanuuksia ei tule tarkastella vain eurot silmissä, vaan niiden tulee tukea myös turpeen alasajoa, siirtomaksujen kohtuullisena pitämistä ja uusien ilmastoratkaisujen löytämistä.

Veli Liikanen

puoluesihteeri, kuntavaaliehdokas (vihr.), Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka