Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ely-keskus vastaa Ahoselle

Paavo Ahonen toteaa Länsi-Savon mielipidekirjoituksessa (LS 7.6.), että laadunvalvonta petti teiden kunnossapidossa ja sorateiden varsilla asuvat kansalaiset ovat tänä keväänä joutuneet kärsimään luvattoman huonosta teiden kunnossapidosta.

Keväisin kelirikkovaiheen mentyä sorateiden pinnat kunnostetaan muokkaamalla, hyödyntäen kulutuskerroksen kosteutta. Muokkaus pyritään tekemään niin syvälle, että tiehen syntyneet kuopat leikkautuvat pohjan tasoon. Työssä on kuitenkin varottava sekoittamasta kerrosrakenteita ja pohjamaata, jotta tien kantavuutta ei menetettäisi, eikä ylisuuria kiviä nousisi tien pintaan.

Valitettavasti sorateiden kunnossapidon rajoitteena on ollut jo pitkään määrärahojen riittämättömyys. Sorateiden kulutuskerrokset ovat monin paikoin puutteellisia ja niitä ei ole pystytty uusimaan riittävästi parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi.

Kevätmuokkauksen yhteydessä tien sivukaltevuus pyritään saamaan pintakuivatuksen kannalta riittäväksi ja pölyntorjunta tehdään sekoitussuolauksena muokkauksen yhteydessä. Muokkauksen jälkeen tien pinta tiivistetään. Tienpinnan tiivistymiseen kulutuskerroksen laadun lisäksi on suolauksella, säällä sekä liikennemäärällä suuri vaikutus. Valitettavasti juuri pyöräilijöiden käyttämät tien reunat tiivistyvät ja kiinteytyvät viimeisenä.

Etelä-Savon maakunnassa valtion kunnossapidettävää maantieverkkoa on noin 4 900 kilometriä, josta sorateitä on noin 2 100 kilometriä. Kunnossapidosta vastaa Keski-Suomen ely-keskus. Juvan alueet kuuluvat maanteiden hoitourakkaan Juva 2020–2025, jossa maantieverkkoa on noin 1 270 kilometriä. Siitä sorateitä on noin 550 kilometriä.

Pääurakoitsijana toimii YIT Suomi Oy, joka kilpailuttaa aliurakoitsijat ja vastaa työn laadusta laatuvastuuperiaatteella ely-keskukselle. Valvontaan osoitetut resurssit ely-keskuksessa ovat rajalliset ja valvonta on pistokoeluonteista. Lisäksi on hankittu ulkopuolista laadunvalvontapalvelua.

Valitettavasti juuri pyöräilijöiden käyttämät tien reunat tiivistyvät ja kiinteytyvät viimeisenä.

Vesa Partanen

kunnossapitoyksikön päällikkö, Keski-Suomen ely-keskus