Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yliopistollinen koulutus pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen

Mikkelin yliopistokeskuksen tekemässä selvityksessä Etelä-Savoon toivotaan lisää yliopistollista koulutusta (LS 21.6). Uutisoinnissa yliopistollinen koulutus rinnastetaan koulutuksen järjestäjien osalta korkeakoulutukseen.

Mikä erottaa yliopistollisen koulutuksen muiden korkeakoulujen koulutuksesta? Yliopistollisen koulutuksen perusta on tieteellinen tutkimus. Etelä-Savossa yliopistollisen perustan eli tieteellisen tutkimuksen rahoitusta ollaan siirtämässä soveltavan tutkimuksen piiriin, kun Xamk havittelee Pienyrityskeskuksen tukisäätiön tarkoituksen muuttamista siten, että rahoituksella tuettaisiin pelkästään Xamk:ssa käynnistettävää ja toteutettavaa tutkimusta.

Pienyrityskeskuksen lakkautuksen tultua tietoon esitin, että säätiö sulautettaisiin Etelä-Savon rahastoon, johon perustettaisiin PYK:n tukisäätiön nimikkorahasto. Sulautumisen yhteydessä jaettaisiin 30 000 euron yrittäjyys- ja innovaatiopalkinto eteläsavolaisesta yrittäjyyden maineteosta. Rahaston apurahat olisivat kaikkien tutkijoiden, myös Xamkin piirissä työskentelevien haettavissa. Tämä esitys ei kelvannut maakuntajohtajan vetämälle hallitukselle vaan säätiötä ollaan vakiinnuttamassa Xamkin välilliseen hallintaan.

Säätiössä tulisi kunnioittaa merkittävää työtä, jonka säätiön perustajat ja kokoajat ovat tehneet. Xamk ei säätiön toimintaan ole missään vaiheessa sijoittanut mitään. Säätiön hallituksen toiminta herättää myös kysymyksen siitä, missä määrin itsenäisen oikeustoimijan eli säätiön varallisuus voidaan siirtää säätiön varallisuuden lahjoittajia kuulematta toisen toimijan hallintaan ja palvelemaan vain ammattikorkeakoulun omia tavoitteita ja tarkoitusperiä?

Tavoitteeni säätiöllä tulisi olla alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti laadukkaan yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan tieteellisen tutkimuksen edistäminen. Tämä edellyttää kaikille avointa rahoituksen hakuprosessia ja mahdollisimman paljon hyviä hakemuksia. Tutkimuksen kautta voidaan tavoitella lisää yliopistokoulutusta. Oikotietä siihen ei ammattikorkeakoulun kautta ole varsinkin, kun rahoitusta on suunniteltu käytettäväksi mm. erilaisten tehtävien rahoittamiseen.

Eläkeläinen, dosentti

säätiön hallituksen jäsen 2005–2021