Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi vieraslaji lupiinin torjunta laiminlyödään?

Suomessa on maa- ja metsätalousministeriön laatima ja valtioneuvoston hyväksymä vieraslajistrategia. Paikallisessa ely-virastossa siitä ei näytä olevan hajuakaan, vaan maanteiden varsilla vieraslaji lupiini saa levitä kiihtyvällä vauhdilla.

Lähivuosinakin rakennetuilla teiden luiskilla kasvaa lupiini. Eivät ne sinne ihan itsestään tule, vaan ne taitavat tulla pientareiden heinäsiemenseoksen yhteydessä.

Kaikki ihmiset eivät näytä tietävän sitä, että niityillä ja kedoilla kukkivat kasvit ja niissä elävät erilaiset hyönteiset ovat tärkeässä osassa meidän ruokahuollossamme. Nämä hyönteiset toimivat pölyttäjinä metsämarjoille, viljakasveille, sekä puutarhakasveille ja hedelmäpuille.

Jos ei ole sopivia kasveja, ei ole hyönteisiä pölyttäjinä, niin ei ole ihmisillä ruokaakaan. Tutkimusten ja havaintojen mukaan pölyttäjähyönteiset ovat jo huolestuttavasti vähentyneet.

Maatalouden muutosten vuoksi luontaiset niityt ja kedot ovat vähentyneet. Sen vuoksi teiden luiskat ja pientareet ovat tulleet korvaaviksi alueiksi ketokasveille ja pölyttäjähyönteisille.

Teiden varsilla kasvavat luontaiset alkuperäiset kasvit ovat myös osa suomalaista luontoa. Ne kukkivat kauniisti vuorollaan varhaisesta keväästä syksyyn saakka.

Sen sijaan vauhdilla uutta tilaa valtaava Amerikasta tuotu lupiini kukkii pääosin vain pari viikkoa juhannuksen aikoihin. Sen jälkeen sen kasvusto on vain harmaata ja myöhemmin synkän ruskeaa siemenkotamassaa, jossa hyönteiset eivät menesty. Teiden luiskiin ja reunoille riittäisi hiekkapinta ja siemennys ketokasvien siemenillä.

Kohta lupiinin siemenet kypsyvät ja silloin viimekesäiseen tapaansa ilmestyvät tielaitoksen urakoitsijoiden niittokoneet teiden varsille ja levittävät kypsynyttä siemenmassaa yhä laajemmalle alueelle.

Milloin paikallinen ely-keskus ja muut viranomaiset alkavat noudattaa valtioneuvoston hyväksymää vieraslajistrategiaa?

Jukka Pöyry

Mikkeli