Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lapsella on lupa nauttia kulttuurista

Tapahtumakesä käynnistyy perinteisesti juhannuksesta. Niin tänäkin vuonna, supistetulla mallilla tosin, onhan osa tapahtumajärjestäjistä päättänyt viettää vielä toisen välivuoden. Tämänhetkisten tietojen perusteella tapahtumia voidaan järjestää koronaturvallisesti. Itä-Suomen aluehallintovirasto purki pari viikkoa sitten yleisötilaisuuksia koskevat rajoituksensa Essoten alueella.

Maanantaina käynnistynyt Hulivilikarnevaalien tapahtumaviikko on hieno esimerkki laadukkaasta lastenkulttuurista. Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa ja sen tarjoaman ohjelman laatuun on lupa luottaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tapahtuman avustuspäätöksellään määrittänyt Hulivilikarnevaalit yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä lastenkulttuuritapahtumista.

Laadukasta lastenkulttuuria ei tuoteta huitaisten. Taiteen ammattilaiset määrittelevät usein lapset kaikkein vaativimmaksi yleisökseen, palaute on välitöntä ja mielistelemätöntä. On tärkeää, että talousarvioita laatiessaan kuntien päättäjät muistavat lasten oikeuden kulttuuriin ja taiteeseen. Sen, mikä on kirjattu 30 vuotta sitten Suomessa voimaan tulleeseen YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Kuten Unicefin entinen pääsihteeri J.P.Grant on osuvasti sanonut, on lapsen oikeus aikuisen velvollisuus.

Hulivilikarnevaalit kerää vuosittain tuhansia, jopa yli 10 000 kävijää. Tänä vuonna tapahtuma toteutetaan hybridimallilla, koronasyistä. Maksutonta ohjelmaa on viikon ajan nähtävissä netissä, mikäli aikaan ja paikkaan sidotut ohjelmanumerot ovat liian hankalasti tavoitettavissa. On mahdollista, että mainitusta syystä Hulivilikarnevaalit tavoittaa tänä vuonna ennätysyleisönsä.