Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kesäteatterista voi nauttia koronaturvallisesti

Perjantaina vietettiin kansallista Kesäteatteripäivää. Kuudetta kertaa toteutettu teemapäivä ajoittuu kalenterissa juhannusta seuraavaan viikonloppuun, joka samalla on kesäteatterisuven kiihkeintä aikaa. Teatterin tiedotuskeskus Tinfo on kirjannut tietokantaansa kuluvalle viikonlopulle kymmeniä ensi-iltoja. Niitä on varmasti sitä enemmän. Koronapandemia ei vielä ole täysin irrottanut otettaan tapahtumatuotannoista, mutta koska viime kesänä esityksistä jouduttiin perumaan tai siirtämään noin 80 prosenttia, on suunta parempaan päin.

Korona on ollut keskuudessamme yli vuoden, ja sen vuoksi kesäteattereilla on ollut aikaa varautua asianmukaisiin turvatoimiin. Niihin on tiettävästi myös panostettu. Esimerkiksi jonottaminen kuuluu perinteisesti kesäteatterielämykseen, mutta tänä vuonna jonoja ja muuta tiivistä kanssakäymistä karsitaan kovalla kädellä. Maanantaina kesäteatterikautensa aloittava Ristiinan nuorisoseura on tiedottanut jakaneensa Linnankorvan katsomon neljään lohkoon ja järjestäneensä kulkemisen kuhunkin niistä viranomaisten hyväksymin turvavälein.

Kesäteattereiden pääosin ulkoilmassa tapahtuvien esitysten voi olettaa helpottaneen turvajärjestelyjä jonkin verran. Silti niiden toteuttamiseen tarvitaan talkoohenkeä ja -väkeä enemmän kuin normaalina teatterikesänä. Myös yleisön on osallistuttava niihin talkoisiin. Maskin käyttö ja käsidesin lotraaminen ovat uutta normaalia yleisötapahtumissa, ja siihen olemme jo tottuneet. Parveileminen, saati napakassa kylkituntumassa perinteisellä puupenkillä istuminen ei tänä kesänä ole suotavaa muuten kuin ehkä näyttämöllä. Olisi ikävää, jos koronavirus pääsisi leviämään kesäteatterikatsomossa katsojan piittaamattomuuden takia.