Lukijalta | Essoten valtuusto ei hyväksynyt lähipalvelujen lakkauttamista

Essoten valtuustokokouksen tiedote (LS 3.7.2021) oli viranhaltijoiden selittelyä. Valtuutettuja ei mietityttänyt eikä arveluttanut ainoastaan yksittäiset lähikuntoutusosastopaikat. Haluan sanoa suoraan, valtuusto ei hyväksynyt viranhaltijoiden ajamaa palvelujen keksittämistä Mikkeliin ja ympäristökuntien peruspalvelujen alasajoa lähipalveluina.

Essoten taloushallinto ei vakuuta. Esittelyssä ei ole valmisteltua, yksilöityä ja konkreettista toimintaohjelmaa, miten lakkautettavat palvelu voidaan jatkossa toteuttaa. Päätösesityksissä ei ole todellisia kustannuslaskelmia. Päätöksen vaikuttavuutta palvelutasoon on mahdoton arvioida.

Lähikuntoutusosaston toiminta vaikuttaa koko hyvinvointikeskuksen toimintaan. Yksittäisten asiakaspaikkojen siirtäminen keskussairaalaan ei tule edullisemmaksi.

Tarve on tavallisen (halvemman) palveluasumisen paikoista. Mutta julkisen tehostetun palveluasumisen lakkauttaminen paikkakunnalta ei ole ratkaisu. Asiakkaiden siirtäminen yksityiselle palvelutuottajalle tulee kalliimmaksi ja laadun säilyttäminen vaikeammaksi. Tarvitaan uusia tavallisen palveluasumisen yksikköjä.

Tiedämme, että sote -hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 2023, tavoitteena on parantaa peruspalveluja lähipalveluina tasapuolisesti alueen koko väestölle. Emme voi hyväksyä lyhytnäköisesti vuodelle 2022 tehtäviä leikkauksia palvelujen lakkauttamisena. Meidän on puolustettava tulevia hyvinvointipalveluja jo nyt.

Timo Kuoksa

Essoten valtuuston varajäsen

Mäntyharju