Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nuorten liikenneturvallisuutta syytä parantaa

Vuonna 2018 uudistettua ajokorttilakia aiotaan jälleen uudistaa varsinkin nuoria kuljettajia koskevin osin. Juhannuksen alla päättyi lausuntokierros liikenne- ja viestintäministeriön arviomuistiosta, jossa on nostettu esiin erilaisia ehdotuksia nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Viimeisin ajokorttilakiuudistus helpotti 17-vuotiaiden mahdollisuuksia saada ajokortti. Tuota mahdollisuutta onkin käytetty ahkerasti, sillä 17-vuotiaille on myönnetty poikkeusluvalla jo yli 30 000 ajokorttia.

Julkisuudessa on kritisoitu muun muassa sitä, että uudistuksen yhteydessä ajokorttiin vaadittavien ajo-opetustuntien määrää vähennettiin aikaisemmin vaaditusta 18 tunnista 10 tuntiin ja teoriatunteja karsittiin 19:stä neljään. Joten myös kuljettajaopetuksen kehittäminen on jälleen tulevassa uudistuksessa pohdittavana.

Liikenne- ja viestintäministeriön arviointimuistiossa on konkreettisia esityksiä, joilla pyritään parantamaan varsinkin kaikkein nuorimpien eli poikkeusluvalla ajokortin saaneiden nuorten liikenneturvallisuutta.

Ministeriössä on saanut kannatusta muun muassa se, että alle 18-vuotiaiden yöaikaista ajamista rajoitettaisiin. Ajatuksena on, että viikonloppuisin ei alle 18-vuotiaalla olisi asiaa auton rattiin kello 00–05 välisenä aikana. Tällöin rajoituksesta aiheutuisi vähiten haittaa esimerkiksi työ- ja harrastusmatkoille.

Harkinnassa on myös uuden kuljettajan merkin käyttöönotto, joka koskisi alle 18-vuotiaiden kuljettajaryhmää. Takavuosinahan melko vastaava merkki oli käytössä siten, että sellainen oli kiinnitettävä auton takaikkunaan, kun kuljettajalla oli ollut ajokortti alle vuoden. Tällä kertaa merkin käyttöönottoa perustellaan sillä, että se helpottaisi suunnitellun yöaikaisen ajorajoituksen valvontaa.

On perusteltua, että nuorten liikenneturvallisuuden lisäämiseen etsitään keinoja. On kuitenkin syytä muistaa, että pelkillä säännöillä ja rajoituksilla ei saada aikaan riittävää muutosta parempaan. Asenteisiin vaikuttaminen on ainakin yhtä tärkeää ja tehokasta. Tosin asenteiden parantamisessa olisi varaa monilla muillakin ikäryhmillä kuin vain nuorilla.