Pääkirjoitus 21.7.2021 Sairaaloiden ja hoivalaitosten viilennykseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota – monessa paikassa kärsitään kun tekniikka ei ole ajan tasalla

Hetkeksi hellittänyt helleputki nosti keskusteluun sairaaloiden ja hoivalaitosten ilmastointiongelmat.

Monessa sairaalassa tai hoivakodissa kärsittiin kuumuudesta, joka uuvutti sekä hoidettavia että henkilökuntaa. Lämpötilat nousivat paikoitellen yli 30 asteen.

Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa olot ovat sikäli epätasa-arvoiset, että vanhimmissa, peruskorjaamattomissa tiloissa ilmastointi on täysin riittämätön kun lämpötilat nousevat pitkäkestoisesti hellelukemiin.

On selvää, että nyt koetut lämpötilat ovat Suomen oloissa poikkeuksellisia. Julkisessa uudis- ja korjausrakentamisessa on kuitenkin syytä varautua myös siihen, että pitkät kuumat kesät yleistyvät meilläkin.

Sairaala- ja hoivalaitosten elinkaari on kymmeniä vuosia, joten pitkän tähtäimen ajattelua tarvitaan.

Hoivarakennuksiin on tehtävä nykyistä tehokkaampi ilmastointi. Laajempia saneerauksia odotellessa olisi tehtävä kaikki voitava pienemmillä korjauksilla, kuten esimerkiksi asentamalla viilentäviä ilmalämpöpumppuja.

Helle lisää tutkitusti varsinkin sydänsairauksista ja hengityselinsairauksista kärsivien henkilöiden kuolemia. Kun lämpötila kohoaa yli 24 asteen kuolleisuus voi kasvaa jopa 2–4 prosentilla jokaista nousevaa lämpöastetta kohti.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman lämpötilan olisi lämmityskauden ulkopuolella pysyttävä palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa 20 ja 30 asteen välissä.

Asetuksessa mainittu lämpötilaraja on aivan liian väljä. Kolmenkymmenen asteen jatkuva huonelämpötila on tukala terveellekin ihmiselle, saati sitten hoitoa tarvitsevalle. Liian korkeassa lämpötilassa myös työskentely käy hankalaksi ja virheiden riski kasvaa.

Suomalaiset rakennusmääräykset on suurelta osin laadittu sellaisten sääolojen mukaisiksi, jotka eivät enää kaikilta osin vastaa todellisuutta.

Nyt on korkea aika saattaa linjaukset ajan tasalle. Sama koskee hoivarakennusten lämpötilarajoja.

Anssi Mehtälä

anssi.mehtala@lansi-savo.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka