Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.7.2021 Varovaisuutta ja vastuullisuutta tarvitaan edelleen – uusi koronaryöpsähdys Mikkelin seudulla on siitä vakava muistutus

Koronavirustartunnat kääntyivät nousuun Mikkelin seudulla tällä viikolla. Trendi on sama koko maassa, nyt puhutaan jo neljännestä aallosta.

Osa Essoten alueella todetuista tartunnoista tapahtui viikonlopun St Michel -raveissa. Tartuntaketjuja on useita ja merkittävä osa niistä on lähtöisin muualta Suomesta, osa myös maan rajojen ulkopuolelta.

Tapahtumat muistuttavat yhdestä pandemian perusasiasta; virus kulkeutuu ihmisten mukana pitkiäkin matkoja ja tarttuu herkästi silloin, kun ollaan toisten kanssa tekemisissä pitkäkestoisesti.

Muistettava perusasia on myös se, että koronaviruksen suhteen tilanne ei ole vielä lähelläkään normaalia, vaikka kesää on päästy viettämään monin paikoin lähes tavallisissa olosuhteissa esimerkiksi kokoontumisrajoitusten ja ravintoloiden aukioloaikojen suhteen.

Kansalaisilta vaaditaan edelleen varovaisuutta ja vastuullisuutta.

Varovaisuus on sitä, että tarpeettomia kontakteja ja matkustamista vältetään sekä turvavälejä ja suojautumis- ja hygieniaohjeita noudatetaan.

Vastuullisuus merkitsee sitä, että koronatesteihin hakeudutaan ja karanteeniohjeista pidetään kiinni. Annettujen rokotusaikataulujenkin mukaan pitäisi jokaisen jaksaa elää, vaikka on kesä ja loma.

Viimeisimpien tietojen mukaan Essoten koronatestaus on ruuhkautunut. Sitä voidaan pitää sikäli hyvänäkin asiana, että terveysviranomaisten viestit testeihin hakeutumisesta ovat tavoittaneet eteläsavolaiset kesänviettäjät.

Koronaviruksen herkästi tarttuvasta deltavariantista näyttäisi olevan tulossa entistä enemmän nuorten ja nuorten aikuisten riesa. Vanhempia ikäluokkia alkaa tehokkaaksi osoittautunut rokote suojata jo kohtuullisen hyvin.

Meno- ja viihdehalut ovat suuret pitkän talven ja eristäytymisen jälkeen. Nyt pitäisi kuitenkin jaksaa vielä varoa. Koronavirus leviää ärhäkimmin juuri baari- ja bileilloissa sekä tapahtumissa, joissa ollaan tiiviissä kontaktissa.

Vastuullinen järjestäjä pitää nyt tapahtumansa niin, että niissä on turvallista olla. Vastuullinen kävijä pitää annetuista ohjeista kiinni.

Anssi Mehtälä

anssi.mehtala@lansi-savo.fi