Olympialaisten avajaisia vietetään ristiriitaisissa tunnelmissa. Urheiluspektaakkelia on odotettu kauan, siirtyiväthän olympialaiset koronapandemian takia jo vuodella. Urheilijoille tilanne on ollut haastava, kun omaa kuntohuippua on pitänyt täsmätä oikeaan ajankohtaan. Joillekin urheilijoille se on merkinnyt uran päättymistä ennen olympialaisia, toisille tapahtuman siirtyminen vuodella on ollut onnenpotku.
Tokiossa olympialaiset eivät ole suurta suosiota keränneet. Valtaenemmistö japanilaisista on vastustanut kisojen järjestämistä koronapandemian takia. Omituisen sävyn tapahtumaan tuo myös se, ettei yleisöä sallita paikan päälle. Päätös on oikea, mutta urheilutapahtuman tunnelmasta jää puuttumaan paljon. Edes urheilijat eivät voi käydä kannustamassa toisiaan tapahtumapaikoilla.
Onnistuneissa urheilutapahtumissa kannustava yleisö on usein lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin atleetit itse. Tunteikkaan yhteisöllisyyden sijaan jäljelle jää kilvoittelun henki, jota voidaan maailmalla seurata vain ruudun välityksellä. Voittajia ovat mitalistien lisäksi sponsorit ja Kansainvälinen olympiakomitea rahakkaiden lähetysoikeuksien kautta.
Kyynisyyteen ei kuitenkaan tule vajota. Kisoihin päässeille urheilijoille kyseessä saattaa olla uran suurin ja tärkein tapahtuma. Valtaosa urheilijoista on suurella sydämellä odottanut kisoihin pääsyä. Suomalaisilta on aiemmin odotettu jopa neljää mitalia kesäolympialaisista. Tämä jäänee kaukaiseksi haaveeksi. Silti luvassa on unohtumattomia urheiluhetkiä, huippusuorituksia ja huikeita taisteluita. Kovasti töitä tehneet urheilijat ansaitsevat kaiken kannustuksen kotimaasta.
Parhaimmillaan olympialaiset voivat olla valoisa kansainvälinen voimainponnistus ja tuoda innostusta erityisesti nuoriin urheilijoihin. Toivottavasti koronarajoitukset toimivat, eikä olympialaisista seuraa ikävää jälkisiivousta.
Tunteikkaan yhteisöllisyyden sijaan jäljelle jää kilvoittelun henki, jota voidaan maailmalla seurata vain ruudun välityksellä.