Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Talkootyö on nuorille myös mahdollisuus

Otavan Lionsien 35 kerran järjestämä puistojazz – joissa yhtä lukuun ottamatta olen ollut mukana – ansaitsee tunnustuksen ja kiitokset letkeästä tunnelmastaan soiton laadusta tinkimättä, kuten Länsi-Savo kertoi.

Puolituhatta turvallisesti katsomoon istutettua ja puistossa retkeilevää jatsin ystävää sai nauttia tuhtina alkupaloina Sami Saaren jazzpoikien ja eteläsavolaisen Rolling Men -bändin esityksistä.

Sen jälkeen koko Suomen tuntemat Antti Sarpila ja Seppo Hovi nousivat lavalle. Sarpilan johtama klassisen jazzin Society All Stars -orkesteri aloitti sekunnin tarkkuudella esitetyn upean tunnin setin.

Ruokalan ja puhvetin palvelut huolehtivat yleisön fyysisestä hyvinvoinnista.

Ilman Otavan Leijonia tämä kaikki ei olisi toteutunut. Satojen tuntien vapaaehtoistyöllä ilman yhteiskunnan tukiaisia rakentui tilaisuus, josta saimme virkistystä arjen aherrukseen.

Nyt puistojatsin jatko huolettaa, kun nuorempi ikäluokka välttelee osallistumista kylän talkoisiin. Jos palkaton työ yleensäkin nähdään vain "uhrauksena" yhteiskunnalle, unohtuu sen merkitys tekijälle itselleen.

Rennon talkootyön parissa puuhaillessa ihmisten välille syntyy luonteva suhde. Pomotus jää syrjään ja nuortakin kuunnellaan (ja myös tarkkaillaan) tasa-arvoisesti.

Nimi pannaan muistiin, ja nuorelle voi avautua yllättäviäkin reittejä työelämässä. Happy Jazzin valmisteluun osallistuva nuori voisi uhrauksen asemasta nähdä mukanaolonsa panostuksena omaan tulevaisuuteen.

Ari Valjakka

Suomen Perinnejazzyhdistyksen toiminnan tarkastaja, Helsinki, Mikkeli