Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sähköpotkulauta kertoo muutoksesta – Ei autojakaan heti rakastettu

Onko sähköpotkulauta uhka vai mahdollisuus? Mikkeliläiset voivat pian ottaa asiaan kantaa omien havaintojensakin pohjalta. Kaupunkiin tuli viikonvaihteessa ensimmäinen suuren mittakaavan potkulautayritys. Joensuusta lähtöisin oleva Joe Scooter -palvelu aloitti 200 laudalla, ja määrä on aikomus tuplata vielä syyskesällä.

Yhteiskäyttöisissä "pyydystä ja päästä" -potkulaudoissa yhdistyy monta megatrendiä – ainakin mobiili internet, paikannus, liikkumisen sähköistyminen, yhteiskäyttöisyys ja kaupungistuminenkin.

Sähköpotkulautoja arvostellaan siitä, että ne rumentavat kaupunkikuvaa, aiheuttavat onnettomuuksia ja loukkaantumisia, eivätkä lopulta ole erityisen ympäristöystävällisiäkään. Niitä kuulemma ajetaan humalassakin.

Jokainen asia on sinällään totta. Sitä taas ei tule ajateltua, että samat asiat pätevät yhtä lailla esimerkiksi autoiluun. Se ei ole estänyt autoilun jatkuvaa lisääntymistä ja sen laajaa hyväksyttävyyttä.

Sähköpotkulautavillitys alkoi Kaliforniasta 2017, ja vuonna 2019 laudat tulivat näkyvästi muutamaan suurimpaan kaupunkiimme. Sähkölaudat ovat siis todella uusi innovaatio, eikä sen käyttämiselle ole ehtinyt syntyä kovin vakiintunutta kulttuuria. On itsestään selvää, että ongelmia ja lieveilmiöitä esiintyy. Useimmissa niistä aiheuttaja ei silti ole laite, vaan käyttäjä.

Palvelun tarjoajilla on mahdollisuus ja myös vastuu ohjata käyttöä sellaiseksi, että riskit ja haitat vähenevät. Esimerkiksi holtitonta pysäköintiä voidaan suitsia hinnoittelulla ja kaahailua nopeuden rajoittamisella.

Ympäristöystävällisyyskin on pitkälti kiinni käytöstä. Jos lautoja käytetään lähinnä huviajeluihin vaikkapa baari-iltoina, ympäristö ei todellakaan kiitä. Jos taas sähkölauta korvaa esimerkiksi autoilua, tilanne muuttuu radikaalisti. Ensimmäiset tutkimukset asiasta kallistuvat enemmän huviajeluiden suuntaan.

Aika näyttää jäävätkö sähköpotkulaudat isoksi ilmiöksi ja onko Mikkelissä pohjaa tämänkaltaiselle palvelulle. Joka tapauksessa nuo kaksipyöräiset muistuttavat siitä, että liikkumisen tavat ovat nyt maailmalla nopeassa muutoksessa.