Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Epävarmuus kiusaa kouluja

Epävarmuus koronan leviämisestä varjostaa koulujen alkua. Jo kahtena lukuvuotena koulua on käyty poikkeusoloissa. Nyt toiveena on ollut paluu normaaliin lähiopetukseen.

Kynnys etäopetukseen siirtymiseen on noussut rokotusten myötä. Täyttä varmuutta tulevista järjestelyistä ei tietenkään voida silti antaa. Kun kohta rokotetaan jo teini-ikäisiä, mahdollisuudet lukuvuoden vetämiseen lähiopetuksessa lienevät varsin hyvät.

Etenkin tukea tarvitseville oppilaille tämä on hyvä uutinen. Myös monen opettajan jaksaminen on etäopetuksessa ollut liian kovilla, kuten esimerkiksi OAJ:n tuore kysely kertoo.

Mikkelissä oman sävynsä kouluvuoden alkuun tuo jatkuva vääntö kouluverkosta. Osassa poliittisia ryhmiä on halua avata jopa eteläisen aluekoulun suunnitelmat, vaikka rakennusyhtiöissä jo valmistellaan tarjouksia urakoista. Urheilupuiston ja Urpolan koulujen oppilaat odottelevat ratkaisuja väistötiloissa.

Vielä Urpolaakin isommat väännöt ja keskustelut taitavat silti olla edessä itäisen suunnan ratkaisuissa Launialassa, Lähemäellä ja Peitsarissa.

Mikkelin ja Pieksämäen seuduilla monessa kunnassa on viime vuosina panostettu uusiin koulutiloihin. Viime talvena valmistuivat uusi, suuri koulukeskus Juvalla ja Maaselän koulu Pieksämäellä.

Investoinnit uuteen ovat isoja valintoja, kun ikäluokat maakunnassa pienenevät. Turvallisen, toimivan ja viihtyisän koulutilan lisäksi kysymys on nimittäin myös kunnan menotalouden hallinnasta. Uuden rakentaminen tarkoittaa usein myös keskittämistä, ja siinä nähdään keino tehostamiselle eli säästöille.

Myös Mikkelissä isojen aluekoulujen rakentaminen liittyy tähän. Uuden kaupunginvaltuuston edessä onkin haasteellinen pohdinta. Pidetäänkö kiinni sovituista linjoista ja keskitetään oppilaita aluekouluihin? Isot investoinnit sekä velkaannuttavat – mihin ei olisi varaa –  että tehostavat, mikä taas on välttämätöntä.